latinica  ћирилица
08/04/2020 |  20:31 | Аутор: СРНА

Предложено продужавање забране уласка у ЕУ

Европска комисија предложила је да до 15. маја буде продужена забрана уласка у ЕУ држављанима земаља које нису чланице блока, која је уведена због пандемије вируса корона, јавила је агенција Анадолија.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Чланице ЕУ усвојиле су 17. марта забрану у трајању од 30 дана, а од тада у земље блока могу да путују само здравствени радници и истраживачи.

Комисија је сада затражила да се продужи период забране, како би се осигурало да све мјере предузете против пандемије изврше максималан утицај.

Технички, државе чланице ЕУ су те које треба да координишу мјере и уведу забрану путовања, јер Унија није правно компетентна да спроводи такве мјере.

Из Европске комисије наглашавају да мјере забране путовања могу бити ефикасне само уколико их се придржавају све државе чланице ЕУ.

За продужетак забране потребна је координација укупно 30 земаља, укључујући чланице ЕУ које се још нису придружиле Шенгенској зони – Бугарска, Румунија, Хрватска и Кипар – и земље које нису чланице ЕУ, а које су дио зоне без граничних прелаза – Норвешка, Лихтенштајн, Швајцарска и Исланд.

Одлука о продужавању очекује се у сљедећих неколико седмица.