latinica  ћирилица
09/04/2020 |  07:44 ⇒ 08:15 | Аутор: РТРС

Број обољелих у свијету премашио 1,5 милион

Према најновијим подацима, број обољелих од вируса корона премашио је цифру од 1,5 милиона, тачније, према сајту Worldometers, до сада је регистровано 1.525 965 заражених и 87.972 преминулих.
Вирус корона у свијету (Илустрација РТРС) -
Вирус корона у свијету (Илустрација РТРС)

У посљедња 24 сата у свијету је регистровано и потврђено 96.046 нових случајева вируса корона. До данас је епидемија захватила 209 земаља свијета , а обољелих има и на два међународна крузера.

Активних случајева има укупно 1.119.707 од чега 96 одсто односно 1.071.689 има умјерену клиничку слику, а четири одсто, односно 48.018 се налази у тешком или критичном стању.

Укупно 407.258 случајева има исход болести - 78 одсто обољелих се опоравило, односно 319.286, док је смртност у оквиру овог параметра 22 процента, односно преко 87 хиљада случајева.

Највећи број заражених и данас је у САД, укупно 447.793, слиједе Шпанија са 146.824, Италија са 139.422, Француска 112.950, Њемачка са 112.113, Кина са 81.802 и Иран са 64.586 обољелих.

Највише преминулих од посљедица вируса корона је још увијек у Италији - 17.669, затим у Шпанији 14.685, у САД 14.585 и у Француској 10.869.

Америка друга у свијету по броју жртава вируса корона

Број преминулих од вируса корона у САД порастао је на 14 600 и та земља је по броју жртава доспјела на друго мјесто у свијету, одмах иза Италије, извјештава Ројтерс.

Амерички званичници су упозорили Американце да ове недјеље очекују алармантну статистику епидемије вируса корона, иако је референтни модел Америчког универзитета смањио своја предвиђања смртности за 26 одсто на укупно 60 хиљада.

Ипак, у уторак је евидентиран рекордни, дневни број смртних случајева - више од 1.900 преминулих у једном дану.

Држава Њујорк је 20. марта наредила да сви њени грађани остану у својим кућама, осим оних запослених у виталним привредним гранама, а данас та обавеза важи за више од 94 одсто житеља САД.

Болница у Њујорку: Патња, бол и смрт на сваких 10 минута

Болници "Коде 99", сигнал који обавјештава медицинско особље да је пацијенту потребна реанимација, огласио се пет пута за мање од један сат, у року од 40 минута шесторо пацијената имало је срчани застој, а четворо је умрло, извјештава Си-Ен-Ен из једне њујоршке болнице.

- Тако су болесни да их изгубимо у трену. Разговарају с вама, а неколико минута касније уводите им цјевчицу у грло и надате се да ћете поставити апарат за дисање тако да им стварно помогне - каже респираторни терапеут Џули Исон.

Новинари Си-Ен-Ена позвани су у просторије универзитетске болнице у саставу СУНY Универзитета за здравствене науке у Бруклину, једне од три болнице у држави Њујорку у којој се сада искључиво лијече пацијент обољели од корона вируса. Иако у ургентни центар долази мање људи него прије епидемије, сви имају Ковид-19, па су самим тим болеснији, а стопа смртности је висока. Умрло је готово 25 одсто пацијената примљених у болницу, преноси Блиц.

Љекари се овдје сусрећу само с пацијентима који се гуше због вируса корона, који је захватио цијели свијет, а који се, како тврде неки науцници, у Њујорку ближи врхунцу.

Пацијенти непрекидно пристижу у болницу у Бруклину, па медицинско особље нема времена за одмор.

Екипа Си-Ен-Ена видјела је како здравствени радник увија у чаршав тијело покојног пацијента, које је однесено у року од пола сата. Након тога су дезинфиковали простор и на исто мјесто је доведен други пацијент у критичном стању, са маском за кисеоник на лицу.

Од скоро 400 обољелих од Ковида-19 који су примљени у болницу, 90 одсто су старији од 45 година, а 60 одсто старији од 65, али болест не погађа само старе. Најмлађи пацијент је било дијете од три године. Описујући младе пацијенте у двадесетим годинама љекар хитне помоћи др Лоренцо Паладино каже да су неки плакали и зурили у празно.

- За њих је ово "Увод у анатомију", а не стваран живот. Ово не би требало да виде - додаје он.

Иако се труде да сачувају смиреност, љекари, медицинске сестре, респираторни терапеути и болничко особље који се боре да спасу пацијенте, нису навикнути на оваква искуства, на толики број људи који се гуше, учесталост хитних позива и толики број људи које не могу да спасу.

- Обично имате један хитан позив, кад је лош дан, можда два, то је веома емотивно искуство и увијек се питате да ли сте урадили све што сте могли - каже др Синтија Бенсон, која ради заједно с др Паладином у ургентном центру.

- Мислим да је емоционално веома тешко припремити се за тако кратко вријеме за овакав ниво болести и патњу, морбидност и смрт. Мислим да нико од нас није добро припремљен за то - каже докторица.

Од почетка пандемије прије три недјеље у СУНY универзитетској болници умрле су 94 особе.

Продужене ванредне мјере у Француској

У Француској ће и други пут бити продужене ванредне мјере, овога пута до 15. априла, саопштено је данас из Јелисејске палате и најављено да ће се француски предсједник Емануел Макрон у понедјељак увече обратити нацији поводом епидемије корона вируса, извјештава Ројтерс.

Према најновијим подацима, Француска је четврта земља по броју смртних случајева од корона вируса са укупно 10.869 преминулих.

Бразил се окреће домаћој производњи респиратора

Бразилски министар здравља Луис Мандета изјавио је да покушаји земље да купи медицински материјал из Кине за борбу против вируса корона нису успјели и да се влада окреће бразилској компанији која производи вентилаторе.

Мандета је истакао да влада планира да изгради теренску болницу за заједнице домородаца, које су рањиви на заразне болести.

У Бразилу је потврђено 15.927 случајева вируса корона, а број смртних случајева порастао је за 133 за 24 сата - на 800.