latinica  ћирилица
09/04/2020 |  12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетска банка: Хрватска је на путу дубоке рецесије

Ажурирани подаци Свјетске банке, након проглашења пандемије вируса корона, указују да је Хрватска на путу дубоке рецесије.
Свјетска банка     (Фото: venturesafrika.com) -
Свјетска банка (Фото: venturesafrika.com)

Процјењује се да ће хрватски бруто домаћи производ (БДП) ове године пасти на минус 6,2 посто, док би стопа незапослености могла порасти изнад девет одсто.

Свјетска банка очекује да би ове године дефицит буџета у Хрватској могао достићи осам одсто БДП-а, а јавни дуг готово 84 одсто БДП-а.

- Негативна кретања с почетка године значајно су измијенила изгледе за 2020. годину. Након што је у 2019. коначно достигнут ниво БДП-а прије кризе 2008. године, Хрватска је на путу дубоке рецесије - подаци су Свјетске банке, пренијела је Хина.

Процјењује се такође да ће хрватски туризам и извоз роба бити тешко погођени, с обзиром на забране путовања и успоравање активности у главним трговинским партнерима, прије свега у Италији, али и у остатку еврозоне.

У Свјетској банци претпостављају да ће пандемијска криза до средине године поступно нестати, што би могло довести до опоравка у 2021. и 2022. години, а процењују да би у 2021. хрватски БДП могао порасти за 4,6 одсто.

Очекују и да ће се смањити фискални дефицит, с укидањем мјера помоћи и убрзавањем привредног раста, али без додатне консолидације, дефицит ће остати на високом нивоу.

У Свјетској банци процјењују да ће хрватски буџетски дефицит у 2021. бити 6,4 одсто.