latinica  ћирилица
09/04/2020 |  12:34 | Аутор: СРНА

Укупно заражених 475, опоравило се 19

 У протекла 24 часа на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ извршено је 415 тестирања, а присуство вируса корона потврђено је у нових 36 случајева, саопштио је данас у Сарајеву члан Кризног штаба федералног Министарства здравства и помоћник федералног министра за јавно здравље Горан Черкез.

На конференцији за новинаре Черкез је рекао да су у ФБиХ хоспитализована 74 пацијента, од којих је седам на респираторима.

Укупно до сада, навео је Черкез, у ФБиХ на присуство вируса корона тестирана су 4.453 пацијента, при чему је број потврђен у 475 случајева.

Черкез је указао на проблем да је лијепо вријеме вани измамило већи број људи и позвао их све да поштују мјере заштите у вријеме вируса корона.

- Да не би имали значајно погоршану епидемиолошку ситуацију у наредним недјељама и да би је могли контролисати у здравственом систему, потребно је да се вратимо поштовању мјера -  нагласио је Черкез и позвао кантоналне МУП-ове да контролишу ситуацију.

Он је упозорио да ситуација по бројкама изгледа стабилно, али да је далеко од стабилног, јер бројке расту.

Члан Кризног штаба федералног Министарства здравства и шеф Службе за епидемиолгију Завода за јавно здравство Сањин Муса придружио се апелу на придржавање прописаних мјера како би се зауставило ширење вируса корона.

- Ковид-19 изузетно је заразна болест. На искуству других земаља видјели смо да је у почетку мали број оболијевања, али послије долази до наглог повећања броја обољелих. То желимо избјећи - рекао је Муса и додао да је неопходно размаћи људе како би се избјегао пренос вируса.

Муса је навео да се до сада у ФБиХ од вируса корона опоравило 19 људи, а да се чека потврда првог негативног теста за још осам заражених овим вирусом.