latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:08 | Аутор: СРНА

Космет: Два новозаражена у српским срединама

У српским срединама на сјеверу Косова и Метохије у протекла 24 часа забиљежена су два нова случаја оболијевања од вируса корона и укупна број заражених сада је 38, уз један смртни случај, рекао је данас епидемиолог Александар Антонијевић.

- Од јучерашњих узорака послатих на анализу на Институт за ветерину у Краљеву, два су позитивна, један из Зубиног Потока и један из Лепосавића - рекао је Антонијевић.

У Косовској Митровици, сјеверно од ријеке Ибар, заражено је 20 лица, Звечану 10, Лепосавићу четири и један смртни случај, Зубином Потоку два и један случај у селу Добротин код Липљана.

Антонијевић је навео да се обољели налазе на лијечењу у болници у сјеверној Косовској Митровици, Нишу, Клиничком центру Србије у Београду и Студентском центру у Косовској Митровици.

- Данас је узорковано још 38 брисева - рекао је Антонијевић и најавио да ће убрзо бити обезбијеђени услови да се дневно узоркује од 50 до 60 случајева.

Завод за јавно здравље из Косовске Митровице, који покрива цијелу територију Косова и Метохије, до данас је у Београд на Институт "Торлак" и на Институт за ветерину у Краљеву послао 266 узорака узетих од лица која су имала симптоме.

Предсједник Кризног штаба Косовске Митровице Александар Спирић навео је да је јутрос болници у Косовској Митровици стигло појачање.

- У болници су ангажовани професори Медицинског факултета Приштина са измјештеним сједиштем у Косовску Митровицу, који су до сада били ангажовани у болници у Грачаници - рекао је је Спирић.

Он је поново апеловао да суграђани поштују социјалне мјере заштите и да слушају савјете љекара јер се само тако могу избјећи веће посљедице епидемије вируса корона.

Косовско Министарство здравља саопштило је да је министар здравља у техничкој Влади Арбен Витиа поновио да је у сталној комуникацији са градоначелником Северне /Косовске/ Митровице Гораном Ракићем.

- Све одлуке које се односе на спречавање ширења епидемије вируса корона које укључују и забрану кретања, биће доношене искључиво поштујући претходне Ракићеве одлуке и оно што он процијени да је у најбољем интересу за град којим руководи - саопштено је из Министарства здравља самопроглашеног Косова.