latinica  ћирилица
09/04/2020 |  14:24 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Наређено смањење маржи на нафту, што значи и смањење цијене

Влада Федерације БиХ донијела је данас одлуку да је максимална маржа за малопродају нафтних деривата 0,25 КМ по литру.
Фадил Новалић -
Фадил Новалић

Премијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је на конференцији за новинаре да је Влада на данашњој сједници донијела одлуку којом је прописала максималне допуштене марже у трговини нафтним дериватима, што значи смањење цијена нафте у ФБиХ.

- У протеклом периоду догодио се радикалан пад цијена нафте на свјетском тржишту, а цијене су на бројним пумпама у ФБиХ остале исте, јер су поједини трговци игнорисали свјетско тржиште. Дио бензинских пумпи пријављивао је чак веома високе цијене и изузетно високу маржу која је достизала и 0,50 КМ по литру - рекао је он.

Новалић је нагласио да је овом одлуком фактички наређено смањење цијена нафте, односно њихово усклађивање са стањем на свјетском тржишту.

Он је истакао да је Влада данас прописала и максималну маржу за велепродају у износу 0,06 КМ, што ће спријечити да продавци преко велепродаје надокнаде оно што "изгубе" на малопродаји.

Према његовим ријечима, у случају да се на неки други начин избјегне ефекат непосредне контроле, Влада је задужила федерално Министарство трговине да припреми законом предвиђени модел одређивања највишег нивоа малопродајних цијена, о коме ће промптно одлучивати на Влади.

Новалић додаје да је Влада за спровођење надзора одлука о смањењу цијена нафте задужила федералну, кантоналну, градске и општинске инспекције.