latinica  ћирилица
10/04/2020 |  12:26 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Карантини на граници кључна мјера у борби против вируса (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је једна од кључних мјера у борби против епидемије вируса корона карантински систем на граници, те изразио наду да ће они у наредних дан или два бити успостављени и у Федерацији БиХ.
Прес конференција за новинаре - Фото: РТРС
Прес конференција за новинареФото: РТРС

- БиХ је на различитим нивоима предузимала мјере како би се заштитили од вируса. Добро звучи оцјена Свјетске здравствене организације да је БиХ предузела добре мјере, а то је учињено захваљујући координацији коју смо обезбиједили. Мјере подршке треба да буду синхронизоване од нивоа БиХ до општина како би се знало шта ко ради - нагласио је Додик.

Он је додао да ће морати да виде на који начин код Централне банке БиХ и на другим мјестима одлучивања на нивоу БиХ обезбиједити подршку мјерама за економију.

Додик је истакао да ограничење кретања у Српској није полицијски час који подразумијева много строже мјере.

- Ово је позив на савјест и одговорност људи да социјалном дистанцом прекинемо ширење вируса. Прави полицијски час подразумијева репресију, а овдје нема репресије. Никога силом не приморавамо да било шта уради. Не смијемо олако попустити са мјерама, јер може да нам се деси италијански сценарио. Ово није завршено. Не требају нам додатне мјере, него да испоштујемо постојеће. Епидемиолози ће рећи када треба да укинемо ове мјере и када то кажу одмах ћемо то урадити - каже Додик.

Говорећи о подјели новца од Међународног монетарног фонда, Додик је истакао да то треба што прије ријешити.

- Не смијемо дозволити да се догоди да изгубимо све и сви. Потребан је додатни компромис - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци послије састанка са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем и министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем.

Он је рекао да у оквиру ФБиХ треба уважити оправдане захтјеве хрватске стране у вези са кориштењем тих средстава.

Коментаришући чињеницу да сједница Фискалног савјета БиХ на којој је требало да буде разматрано ово питање данас није одржана због изостанка једног члана из бошњачког народа, Додик је рекао да је то лоше и да се треба појављивати на мјестима гдје се одлучује.

- То није добра порука. То још више усложњава проблем. Ми смо предлагали да расподјела буде обављена по омјеру 60:40 у корист ФБиХ јер је ово кризни аранжман ММФ-а, а не редовни и ММФ тражи да се ентитети договоре о томе. То би био фер договор који би омогућио да обје стране по пола процента новца одвоје за Брчко дистрикт - поручио је Додик.

Он је додао да дио контингента помоћи која долази из Турске треба да буде додијељен Граничној полицији, јер Република Српске има довољно те опреме.

Додик је поручио да не треба одгодити локалне изборе јер за то нема разлога.

- Треба их расписати, покушати испоштовати законске рокове, а уколико дође до угрожавања епидемиолошке ситуације имамо довољно времена да почетком септембра договоримо евентуално пролонгирање избора - нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је Централна изборна комисија БиХ изабрана мимо закона и да она, као ни Парламентарна скупштина БиХ, није овлаштена да одлучује о пролонгирању избора.

- Избори се проводе по изборним законима ентитета и само уколико ту дође до промјена може доћи и до промјена изборне динамике. ЦИК није тај ко пролонгира изборе, нити је фактор договора. За промјене изборног закона у свим земљама се најчешће се обезбјеђује консензус учесника избора. Овдје нико не води разговор, већ се покушава нешто наметнути. ЦИК за нас није легалан и легитиман и не може бити ни саговорник о овом питању - рекао је Додик.

Он је додао да је та тема непотребна у овом времену, те да је сагласан са Радончићем да све политичке теме треба оставити за касније.

- Али неки су хтјели да то заврше на брзину као што су навикли са промјеном Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ или избором ЦИК. Вјерујем да у ФБиХ не размишљају све политичке партије на начин као што предлаже СДА да дође до одгађања избора - каже Додик.

Повезане вијести:

Лукач: Нема потребе за увођењем ригорознијих мјера

Захвалност Додику и Лукачу за одлуку да дио турске помоћи Српској упуте Граничној полицији