latinica  ћирилица
10/04/2020 |  15:34 | Аутор: СРНА

Гориво у Српској појефтињује за пет до десет фенинга

Гориво у Републици Српској појефтиниће пет до десет фенинга по литру, као посљедица Уредбе којом је ограничена маржа дистрибутерима нафте и нафтних деривата у малопродаји, речено је Срни у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Републике Српске.
Гориво - Фото: nezavisne novine
ГоривоФото: nezavisne novine

Измјена цјеновника у поменутом распону се не односи на Херцеговину, гдје је цијена тренутно нешто виша него у остатку Републике Српске, па ће доћи и до њеног значајнијег смањења.

- Дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској ће поштовати Уредбу о ограничавању маржи коју је донијела Влада Републике Српске, али ће истовремено упутити иницијативу Републичком штабу за ванредне ситуације и Влади да она буде измијењена и да се у њој нађе и ограничена минимална маржа на трговину нафтом и нафтним дериватима у висини од 20 фенинга по литру - истакли су у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори.

Дистрибутери желе да се на тај начин заштите од оних којима дистрибуција нафте и нафтних деривата није основна дјелатност и који посежу за дампинг цијенама и тиме угрожавају дистрибутере који послују у складу са важећим прописима.

Влада Републике Српске донијела је поменуту уредбу како би спријечила злоупотребе и дивљање цијена горива у вријеме борбе са епидемијом вируса корона.