latinica  ћирилица
10/04/2020 |  15:45 | Аутор: СРНА

Борисов: Убрзаћемо спровођење планова за придруживање Еврозони

Бугарска ће убрзати спровођење планова да се придружи еврозони и да преда захтјев за чланство до краја априла, изјавио је бугарски премијер Бојко Борисов.

Он је рекао да ће процес придруживања еврозони помоћи Бугарској да се опорави од пандемије вируса корона.

Борисов је истакао да је о плану разговарао са предсједником Европске централне банке Кристин Лагард, високорангираним званичницима Европске комисије и колегама из других земаља чланица ЕУ.

Бугарски премијер изразио је увјереност да ће и Бугарској и Хрватској бити дозвољено придруживање механизму ЕРМ-2, процедури која је обавезна и траје двије године.

Према ријечима Борисова, чланство у еврозони требало би да омогући Софији приступ финансирању из Европске централне банке.

Бугарска планира да се у исто вријеме придружи банкарској унији ЕУ и механизму ЕРМ-2.

- Криза због пандемије вируса корона показала је да ће они који су у еврозони или "на чекању" добити неколико милијарди евра за опоравак, док ће они који нису морати да се задуже уз високе камате - нагласио је Борисов.

Борисов је напоменуо да Бугарска има довољно новца да се избори са пандемијом, али да ће јој за поновно покретање економије након тога бити потребне милијарде.

Премијер Бугарске додао је да ће за ЕУ бити важно да се дисциплиноване земље могу брже опоравити користећи огромне ресурсе Европске централне банке.

- Желим да дам гаранције за тај период - додао је Борисов.