latinica  ћирилица
10/04/2020 |  15:50 | Аутор: СРНА

Прецизиран правни оквир државне помоћи привреди и грађанима

Влада Србије усвојила је данас три уредбе којима се прецизира правни оквир ко ће моћи да користи државну помоћ из пакета економских мјера вриједног 608,3 милијарде динара /5,1 милијарду евра/.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Сви пунољетни грађани обећаних 100 евра у динарској противвриједности добиће након што буде укинуто ванредно стање, пишу "Вечерње новости".

Према овим уредбама, сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе ову помоћ под условом да од 15. марта, на дан проглашења ванредног стања, до сада нису отпустили више од 10 одсто радника.

Ту се не рачунају запослени који су са приватном фирмом закључили уговор о раду на одређено вријеме прије овог датума за период који се завршава од 15. марта па до ступања на снагу ове уредбе.

Погодности из ове уредбе могу да користе и предузетници који су регистровали привремени престанак обављања дјелатности најраније на дан 15. марта, односно на дан проглашења ванредног стања.

Они који су регистровали фирму послије тог датума, немају право на овај програм.

Разјашњено је да корисници помоћи могу да буду удружења и друге непрофитне организације, уколико наравно нису на списку корисника јавних средстава.

Могућност одгађања плаћања пореза и доприноса односи се на оне привредне субјекте, укључујући и огранке и представништва страних правних лица, али се не односе на банке и друге финансијске институције.

Планом мјера одгођено је плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада до 4. јануара 2021. године, а када почне вршиће се на највише 24 мјесечне рате, без камате.

Право на минималну зараду од 30.000 динара /250 евра/, која се исплаћује из државног буџета, имају предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња, као и самостални предузетник, који нема запослених радника, те лица која са послодавцем имају потписан уговор о раду на одређено или на неодређено вријеме.

Исплата ће почети у мају и иде у три рате – мај, јун и јул, а свака фирма ће морати да отвори намјенски рачун, укључујући и паушалце, преко кога ће Влада да уплати тај новац, тако да ће он сигурно морати да буде прослијеђен запосленима.

Сваки послодавац може да исплати на свој терет и већу зараду, али Влада на то не може да га примора.

Велико правно лице има право на уплату бесповратних новчаних средстава у износу од 50 одсто основне минималне нето зараде за март, и то за запослене којима је рјешењем утврђен прекид рада након увођења ванредног стања.

Исплата ће се, такође, вршити у мају, јуну и јулу, у износу 50 одсто минималне зараде за март. И они су у обавези да отворе намјенски рачун, преко кога ће ићи та исплата.

Када је ријеч о финансијској подршци привредним субјектима за одржавање ликвидности, биће издвојене 24 милијарде динара /203,4 милиона евра/ за одобравање кредита преко Фонда за развој, са роком отплате до 36 мјесеци, на грејс период до 12 мјесеци, по каматној стопи од један одсто годишње.