latinica  ћирилица
17/04/2020 |  16:13 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Линта: Мигрантски центар у српском селу - антисрпско дјеловање

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра да изградња мигрантског центра у српском селу Липа, у Федерацији БиХ, представља један од бројних примјера антисрпског дјеловања бошњачке власти.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је поново позвао Министарство спољних послова Србије да Министарству иностраних послова у Савјету министара упути снажан протест да је неприхватљиво да се у српским селима и насељима у ФБиХ формирају мигрантски центри.

Он је оцијенио да бошњачка власт на тај начин наставља да на најгрубљи начин крши Анекс седам Дејтонског споразума који се односи на повратак и интеграцију становништва које је протјерано током рата.

- Јасно је да Влада Унско-Санског кантона на челу с премијером Мустафом Ружнићем није сама донијела провокативну одлуку да у селу Липа постави 50 шатора са 200 кревета и пратећом опремом и да убрзо насели мигранте - навео је Линта у саопштењу.

Према његовим ријечима, главни креатори наведене одлуке су политичко Сарајево и дио међународне заједнице који заступа бошњачке интересе.

Бројне чињенице, напомње Линта, потврђују да ће кантонална власт у наредном периоду наставити да повећава капацитете мигрантског центра у селу Липа с једне стране и да ће оснивати нове мигрантске центре у другим српским селима и насељима на подручју Унско–санског кантона.

- То само потврђује намјеру бошњачких власти да протјерају малобројне српске повратнике, цементирају етничко чишћење Срба који су протјерани са својих вјековних подручја и да узурпирају и отму српску земљу - оцијенио је он.

Линта је навео да је добро познато да су Срби у ФБиХ сведени на статистичку грешку и да федерална и кантоналне власти воде, фактички од завршетка рата, политику дискриминације преосталих Срба у том ентитету.

- Врхунско је лицемјерје да кантонална власт са сједиштем у Бихаћу користи пандемију корона вируса и да крене у реализацију овог антисрпског пројекта на подручју Унско-санског кантона упркос снажном противљењу српске стране - истакао је Линта у саопштењу.

Власти Унско-санског кантона и Бихаћа искористиле су тренутну ванредну ситуацију изазвану епидемијом вируса корона у БиХ и, упркос противењу српске стране, саградиле су мигрантски центар на око 200 метара од Српске православне цркве у селу Липа.

Српско село Липа припада Бихаћу, а налази се на око 25 километара од Босанског Петровца.