latinica  ћирилица
23/04/2020 |  10:56 | Аутор: СРНА

Прави се списак 10.000 миграната који ће бити депортовани

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је да су службеници ове агенције почели правити списак од 10.000 миграната који ће бити депортовани из БиХ.

Он је напоменуо да Служба за послове са странцима поступа по захтјеву министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића.

- Покренули смо процедуру попуњавања анкетног листића за оне који желе добровољно да све врате одакле су дошли. То се претежно односи на особе из Пакистана, Алжира и Марока, јер је њих у прихватним центрима највише. Једино за сада нису у оптицају држављани Сирије због ситуације у тој земљи - рекао је Ујић за портал Аваз.

Он је навео да је већ затражена помоћ амбасада ових земаља да би се овим мигрантима утврдио идентитет, али да ту нису наишли на сарадњу.

Према Ујићевим ријечима, већина амбасада тврди да немају базу података и да могу провјерити само ако буде почињено неко кривично дјело.

- Међутим, ми радимо на томе да сви који желе добровољно да иду да се направи списак. Истина, ово је комплексан посао јер многи не желе да сарађују. Али ми ћемо све своје ресурсе ставити на располагање и већ радимо на томе - рекао је Ујић.

Радончић је јуче затражио списак свих миграната са образложењем да БиХ "није паркинг за Европу" и да је ово велики безбједносни проблем за БиХ.