latinica  ћирилица
13/05/2020 |  15:38 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Епископски савјет СПЦ: Одмах пустити на слободу Владику Јоаникија и свештенике

Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори затражио је да Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и седам свештеника моментално буду пуштени на слободу, те упозорио да се њиховим задржавањем ствара атмосфера прогона и да држава демонстрира голу силу, подстичући грађанске сукобе, нарушавајући достојанство слободног грађанина и вјерујућег човјека.
Епископски савјет - Фото: СРНА
Епископски савјетФото: СРНА

Из Епископског савјета поручили су да су запањени поступком црногорске Управе полиције.

- Ми у овом моменту, као и сав народ, немамо друге мисли ни жеље, него да сви притворени буду на слободи. Само тако ће бити могуће живот људи и вјерног народа вратити у нормалне токове и успоставити дијалог са влашћу - наводи се у саопштењу.

Они су позвали сав вјерујући народ и све озлојеђене због овог, како су навели, вандалског чина државне власти да се помоле Богу.

- Саборно, за умножење љубави, за помирење и очување мира међу браћом, за исцјељење од свих вируса, посебно од овог вируса богомржње и братомржње, као и за пуштање на слободу неправедно притворених. Биће то уједно наша саборна молитва Господу за окончање епидемије вируса корона, као и вируса безакоња и неправде - додаје се у саопштењу.

Из Епископског савјета наводе да нема сумње да ће се и овог пута показати да су истина и правда на страни народа сабраног око Христа и Његове Цркве.

Епископски савјет, по ко зна који пут, упозорава и позива све политичке лидере да се уздрже од било каквих партијских и политичких злоупотреба Цркве, додаје се у саопштењу.

- Јуче је свештенство, у договору са митрополитом Амфилохијем и епископом Јоаникијем, ријешило да, због здравствених мјера, буде само одржан молебан у храму, без молитвеног хода, међутим, због народа, којег је било у толиком броју да није сав могао стати у цркву већ се излио око храма и на улице, кренуло се спонтано у традиционални ход коме, ни пред Богом, ни пред људима, није било алтернативе - наводи се у саопштењу.

У Епископском савјету кажу да је свештенство остало са народом управо због бриге да народ не остане на улици, препуштен сам себи и могућим злоупотребама, те оцјењују да је то био достојанствен, миран и духован чин, без призвука било чега свјетовног и политичког.

- А онда је по завршетку молитвеног вјерског обреда наступила полиција. У маниру свог досадашњег поступања двоструких аршина током цијелог трајања епидемиолошке кризе, власт са својом полицијом се и синоћ ставила у службу политичких и идеолошких прогона Цркве. На непримјерен начин, неосновано и незаконито у глуво доба ноћи приведени су и притворени епископ Јоаникије и свештеници - наводи се у саопштењу.

У Епископском савјету СПЦ у Црној Гори сматрају да су оваквим поступањем државних органа угрожена права Цркве, тако да она није кривац - већ жртва.

Савјет истиче да та права Цркве нису угрожена наредбама и здравственим мјерама које она свакако поштује, већ њиховом селективном примјеном и да је у томе незаконито поступање надлежних државних органа.

- Црква није против примјене наредби и мјера, него против селективности у њиховој примјени, што представља акт дискриминације према Цркви и њеним вјерницима - наводи се у саопштењу Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу због синоћње литије у том граду на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања.

Притвор до 72 часа одређен је и свештеницима никшићког Саборног храма Свети Василије Острошки - Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.