latinica  ћирилица
13/05/2020 |  18:17 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Мири Бањац признање "Павле Јовановић"

Најпознатија позоришна и филмска глумица из Војводине Мира Бањац добитница је престижног покрајинског признања у области умјетности "Павле Јовановић" за 2019. годину, саопштено је из Бироа Покрајинске владе за односе с јавношћу.
Мира Бањац  (Фото:Instagram) -
Мира Бањац (Фото:Instagram)

Добитница покрајинског признања у области науке "Милутин Миланковић" за прошлу годину је редовни професор на Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду Биљана Шкрбић.

Одлуку о признањима једногласно је донијела Комисија за додјелу покрајинске награде и покрајинских признања.

На приједлог Комисије, којом је предсједавао професор Ненад Крстић, Покрајнска влада донијела је одлуку да се признања додијеле на свечаној академији 25. новембра, због забране окупљања на јавним мјестима у затвореном и отвореном простору.

Комисија је истакла, да је Мира Бањац бројним улогама у позоришту, на филму и телевизији у претходних више од шест деценија дала огроман допринос развоју умјетности и културе.

Миру Бањац су за лауреата признања "Павле Јовановић" предложили Српско народно позориште и Стеријино позорје.

Она је позоришну каријеру почела 1949. године у позоришту у Сремској Митровици, двије деценије била је члан Српског народног позоришта, а двије сезоне и члан Народног позоришта Босанске крајине у Бањалуци.

Од 1970. године је члан београдског Атељеа 212. Снимила је многобројне радио и телевизијске драме и серије, као и више од 30 филмова.

Професор Биљана Шкрбић признање је добила за велики допринос интердисциплинарном приступу заштити животне средине, као и анализи загађујућих једињења.

За признање "Милутин Миланковић" Шкрбићеву су предложили проф. др Лидија Јеврић и проф. др Гордана Ћетковић.

Професор Шкрбић је, истиче се у образложењу, остварила изузетне доприносе у науци. Водећи је истраживач на Технолошком факултету у Новом Саду с највећом научном продукцијом.

Она је као руководилац већег броја међународних и билатералних пројеката, промовише технолошке науке на међународном нивоу.

Биљана Шкрбић је и као члан управљачких одбора међународних конзорцијума, успоставила значајну сарадњу између матичног факултета и многих престижних високошколских установа и научноистраживачких института у свијету.