latinica  ћирилица
14/05/2020 |  10:58 | Аутор: СРНА

Михаил Булгаков - родоначелник фантастичног реализма

Руски и свјетски књижевни класик Михаил Афанасијевич Булгаков, аутор романа "Мајстор и Маргарита" и "Бијела гарда", рођен је 15. маја 1891. године.
Михаил Бугалков  (илустрација) -
Михаил Бугалков (илустрација)

 Булгаков је, по професији, био љекар, а као писац је, због непристајања да се додворава властима и служи пропаганди, деценијама био у немилости совјетских власти.

Жустро је нападан и послије смрти /1940/, а његово дјело потискивано и прећуткивано.

Због романа који говори о грађанском рату "Бијела гарда", касније драматизованог под називом "Дани Турбина", био је мета напада самог Стаљина.

Сличан гњев изазвао је књижевним ремек-дјелом "Мајстор и Маргарита", које је штампано тек 1966. године.

Борба за личност и стваралачка права човјека, оштро супротстављена идеологији колективизма, карактеристична је и за драме у којима ту тему Булгаков испитује на материјалу грађанског рата и суморне совјетске свакодневице.

Његов фантастични реализам, филозофија живота и умјетности имали су изузетно снажан ефекат у свјетским размјерама и знатно су утицали на совјетску литературу у другој половини 20. вијека.

Међу осталим дјелима Булгакова су приповијетке: "Биљешке младог љекара", "Ђаволијада", "Кобна јаја", "Псеће срце", "Позоришни роман" /недовршен/, те драме - "Живот господина Де Молијера", "Бјекство", "Зојкин стан", "Пурпурно острво", "Адам и Ева", "Блаженство", "Иван Васиљевич", "Братство лицемјера", "Посљедњи дани" и "Батум".

Булгаков је написао сценарије за "Ревизора" и "Мртве душе", те драматизације "Мртвих душа" и "Рата и мира". /крај/нт