latinica  ћирилица
15/05/2020 |  12:14 ⇒ 12:18 | Аутор: banjaluka.net

Процјене безбједносних агеницја: Вехабије преузимају све више џамија у БиХ

Декларисани припадници вехабијског или селефијског покрета у посљедње вријеме су постављени за поглаваре у све више џамија широм БиХ, што показује да тај покрет заузима све јачу позицију унутар Исламске заједнице БиХ, показују најновији извјештаји и процјене безбједносних агенција у БиХ, пише портал banjaluka.net.
Вјерник у џамији (фото: banjaluka.net) -
Вјерник у џамији (фото: banjaluka.net)

Прије неколико мјесеци за имама чаршијске џамије у Босанској Крупи именован је декларисани припадник вехабијског покрета који је исламски факултет завршио у Саудијској Арабији и који живи по најстрожијим шеријатским правилима. У његовом именовању посредовао је дугогодишњи секретар Исламске заједнице у Босанској Крупи, који је у међувремену преминуо, а био је познат по припадности вехабијској заједници. Процедура именовања имама је таква да џемат предложи име муфтији, а муфтија тај приједлог шаље у Ријасет, наводи се у тексту.

Такође, безбједносне агенције у БиХ дошле су до сазнања да је на подручју Бихаћа, у селу Брековица на самом улазу у град из правца Босанске Крупе, локални имам регистрован као припадник вехабијског покрета, а вјерску школу завршио је у Сирији. Село Брековица се налази у близини туристичког насеља предвиђеног за изнајмљивање. Објекте у то насељу најчешће користе арапски туристи који посјећују Унско-сански кантон у све већем броју посљедњих година, истиче се у тексту портала banjaluka.net.

Имам те џамије у Брековици раније је био у веома добрим односима са Билалом Боснићем, који је сматран за вођу вехабија у БиХ и осуђен на казну седмогодишњег затвора, те је присуствовао његовим вјерским предавањима у главној бихаћкој џамији Фетхији. Информације безбједносних агенција говоре и да је Боснић, којег је Суд БиХ у јуну 2016. године правоснажно осудио на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам, од бившег бихаћког муфтије добио писмено одобрење да може да држи вјерска предавања и тиме избјегао сваки вид сумње да се ради о евентуалном параџемату, наглашава се у тексту.

Поред тога, имам џамије у Брековици је током претходне зиме организовао честа дружења у својој џамији, мимо пет намаза, којима у правилу присуствују припадници вехабијског покрета. Тада су одржавана предавања учења арапског језика. Имам џамије у Брековици, који је регистрован као припадник вехабијског покрета, један је од најбитнијих припадника Невладине организације "Позитива". Такође, један од имама који је и припадник вехабијско покрета јесте и извјесни Неџад Кауковић, који је био имам у селу Хозићи код Новог Града, гдје је службовао више од деценије, пише banjaluka.net.

Након што је изгубио наклоност вјерника отишао је на службу у село Криваја код Цазина, а потом је одселио у Нјемачку гдје ради у истој фирми са вехабијама из Зенице. Он је, према информацијама безбједносних служби, један од главних спонзора "Аир Софт клуба" из Цазина, чији припадници своје активности и вјежбе изводе на подручју села Штурлић и Тржац, у близини границе са Хрватском, истиче се у тексту портала banjaluka.net.

Безбједносне службе истичу и да су Невладина организација “Позитива“ и “Аир Софт клуб“ из Цазина под заједничком ингеренцијом припадника вехабијске заједнице, једне од јачих муслиманских политичких партија у Крајини и ефендија Исламске заједнице склоних радикалнијем испољавању ислама, попут имама из Брековице. Цазинска медреса је уступила салу унутар објекта гдје се одржавају предавања, а користи се и фискултурна сала за спортска дружења, која се већином одржавају у вечерњим часовима. Према информација безбједносних агенција у БиХ, већина тих лица редовно посјећују и параџемат у селу Стијена. Слична предавања арапског језика и дружења припадника вехабијског покрета одржавају се и у селу Благај код Новог Града гдје предавања држи главни новљански имам, у имамској кући у близини џамије. Тим предавањима наводно присуствује и благајски имам, додаје banjaluka.net тексту.

Такође, безбједносне агенције у БиХ располажу и информацијама да се као радикално настројени на подручју приједорског меџлиса идентификују имами у селима Доња Лјубија, Заград и Бишћани, закључује се у тектсу портала banjaluka.net.