latinica  ћирилица
15/05/2020 |  13:19 | Аутор: СРНА

Манифестација "Ноћ музеја" помјерена на 5. септембар

Културна манифестација "Ноћ музеја" у Србији ће бити одржана 5. септембра, умјесто 16. маја, саопштили су организатори.
Ноћ музеја у Београду (Фото: Н. Скендерија) -
Ноћ музеја у Београду (Фото: Н. Скендерија)

- Љубав" ће бити тема овогодишње "Ноћи музеја", чији датум одржавања је помјерен због вируса корона, водећи рачуна о безбједности и здрављу како посјетилаца, тако и оних који раде на припремама овог догађаја.Након месеци изолације и карантина који су ставили на преиспитивање људске односе, емоције, нашу блискост и повезаност, љубав као тема овогодишње манифестације наметнула се сама. Без љубави живот нема исте боје, уметност нема исту снагу, ни музеји немају исти сјај - навели су организатори.

У складу са новонасталом ситуацијом, истиче се у саопштењу, наредна "Ноћ музеја" у Србији планирана је за прву септембарску суботу, а уживање у културним садржајима биће организовано поштујући све препоруке надлежних институција.

У саопштењу се додаје да је борба против пандемије короне измијенила свакодневицу, преокренула распореде, пореметила планове.

- Потрудићемо се да припремимо што занимљивији и инспиративнији програм, како бисмо посве необично лето пред нама заокружили на најлепши могући начин, доказујући да љубав заиста побеђује све - наводе организатори ове манифестације.

Једанаесту годину заредом канал "Виасат хистори" је национални спонзор манифестације "Ноћ музеја".

"Ноћ музеја" представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм свијета, међу којима је од 2005. године и Београд.

Прва "Ноћ музеја" одржана је у пет београдских музеја и галерија и успјела је да анимира више од 4.000 посјетилаца, док је током наредних година тај број нарастао на невјероватних 500.000 улазака у музеје на готово 200 локација у више од 60 градова и мјеста широм Србије.