latinica  ћирилица
17/05/2020 |  12:44 | Аутор: СРНА

Код 30 одсто заражених вирусом развија се опасни тромб

Медицински експерти су упозорили да се код око 30 одсто пацијената заражених вирусом корона уз тешке симптоме развија опасни угрушак крви, познат као тромбоза, који вјероватно доприносе броју умрлих од посљедица инфекције.

 Тешко запаљење плућа, што је природан одговор тијела на вирус, одговорно је за формирање угрушка у крви.

Љекари широм свијета кажу да је повећан број случајева тромбозе код пацијената који су примљени у болницу због вируса корона, много више него што је уобичајено. Примијећено је и више стотина микро угрушака у плућима неких пацијената.

Пацијенти широм свијета суочавају се са рзличитим компликацијама усљед вируса корона, од којих су неке фаталне, наводи Би-Би-Си.

Овај вирус повећао је број случајева дубоке венске тромбозе, угрушке крви који се обично налазе у ногама, што може да буде опасно ако се дио угрушака одвоји и пређе у плућа блокирајући крвне судове.

Тромб посебно погађа пацијенте који су, иначе, у тешком стању и вјерује се да се код више од половина пацијената појавила плућна емболија или тромбоза на плућима.

Љекари су утврдили да вирус корона утиче да се код пацијената развије такозвана љепљива крв, која води тромбози.

Ова промјена у крви резултат је тешке упале у плућима, која је природан одговор тијела на вирус.

Према мишљењу експерата за случајеве тромбозе, љепљива крв има много шире реперкусије од угрушака крви, она води повећаној стопи можданог и срчаног удара.