latinica  ћирилица
17/05/2020 |  15:56 | Аутор: СРНА

Главни град Чилеа у блокади

Власти Снатјага увеле су строге мјере карантина и рестрикција кретања након наглог пораста броја случајева инфекције вирусом корона.

Грађанима је дозвољено да напусте своје домове само за одлазак по храну и лијекове, као и за кратке периоде физичких активности.

- Цијели квартови града потпуно су празни и мислимо да је то добар почетак - рекао је министар здравља Хаиме Маналич новинарима.

Дуги редови аутомобила забиљежени су синоћ на путевима ка мору, које је удаљено 100 километара, неколико сати прије увођења блокаде.

Блокада је услиједила након што је поново забиљежен раст нових случајева инфекције.

Број нових случајева смањен је на између 350 и 500 на дневном нивоу почетком маја, што је навело Владу предсједника Себастијана Пињере да ублажи неке рестрикције уз отварање продавница и фирми.

Али, у протеклих десет дана удвостручио се број нових случајева.

Број новозаражених на дневном нивоу прошлог мјесеца био је испод 1.000, међутим овог мјесеца премашио је 2.000, па је 13. маја забиљежено 2.660 нових случајева инфекције, што је било повећање од 60 одсто у односу на дан раније.

У Чилеу је до сада заражено 41.428 људи, док је 421 особа умрла, а од тога броја 27 је умрло у протекла 24 сата, наводи АФП.