latinica  ћирилица
17/05/2020 |  16:39 | Аутор: СРНА

Хрватски сабор сутра о свом распуштању

Хрватски сабор сутра одлучује о свом распуштању, након чега ће хрватски предсједник Зоран Милановић одредити датум парламентарних избора.
Загреб: Хрватски сабор - Фото: Wikipedia
Загреб: Хрватски саборФото: Wikipedia

Распуштање парламента предложило је шест клубова владајуће већине. Да би била изгласана одлука о распуштању потребно је 76 гласова, а предсједник Клуба владајућег ХДЗ-а Бранко Бачић увјерава да ће владајућа већина имати 80 руку.

Након распуштања Сабора, парламентарни избори морају да буду одржани у року од 30 до 60 дана, а што значи да би најранији рок био 21. јун, а посљедњи 12. јул. Тачан датум одредиће предсјдник Хрватске, јављају хрватски медији.

Сабор ће прије распуштања измијенити државни буџет за ову годину, на шта се Влада одлучила суочена с великим падом прихода због кризе изазване вирусом корона.

Требало би да се гласа и да се од идуће године уведе национална накнада од 800 куна /102 евра/ за старије од 65 година који нису скупили 15 година пензијског стажа, а живе непрекидно барем 20 година у Хрватској или у домаћинству гдје су приходи по члану породице мањи од 800 куна мјесечно.