latinica  ћирилица
17/05/2020 |  19:37 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Бициклизам - све присутнији хоби код грађана Приједора (ВИДЕО)

Пандемија вируса корона подстакла је грађане да се окрену природи. Један од начина је и бициклизам. У продавницама бицикала у Приједору кажу да тешко успијевају да испоштују све наруџбе.
Бициклиста - Фото: РТРС
БициклистаФото: РТРС

Медицинске студије показују да бициклизам ублажава тјескобу, стрес и депресију. Многи људи у Српској одлучују да се овом спорту посвете баш у вријеме пандемије, због недостатка физичке активности и дружења, током изолације.

- Због вируса који тренутно влада велика је потражња за бициклима. Ми смо улазили у све радње, толико се бицикала продале да је стварно тешко наћи било какав модел - каже Драгана Здјелар из Приједора.

Да је све више Приједорчана на бициклима, потврђује и професионални бициклиста Синиша Лукић, који тренира сваки дан.

- Некада се дешавало да видим једног односно ниједног бициклисту, док је данас и ових дана број заиста другачији и све више и више људи је на бициклу - наводи Лукић.

У једној продавници бицикала кажу да су у посљедњих мјесец дана продали 50 одсто више примјерака, у односу на исте периоде претходних година. Истичу да њихова сазнања указују да је иста ситуација и у другим градовима Српске.

- Нова бицикла кад нам стигну, толика је потражња да не можемо стићи намонтирати. Бавим се и сервисом 20 година, али у задње вријеме долазе ми бицикли који су стајали по пет или шест година у гаражама. Људи стално довозе своје примјерке на поправку и сервис - наводи Далибор Лукић, власник продавнице и сервиса бицикала у Приједору.

Бицикл је најбоље превозно средство током пандемије, поручују стручњаци. Кажу да бициклизам омогућава одржавање дистанце, али и боравак на отвореном. Осим тога, побољшава стање животне средине.