latinica  ћирилица
17/05/2020 |  19:46 | Аутор: СРНА

Свештеници: Ухапшени смо јер смо испоштовали грађане Никшића

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника поручили су да су ухапшени зато што су испоштовали грађане Никшића и нису се оглушили о њихову љубав према Светом Василију већ се придружили свечаној литији, те осудили насилничко понашање полиције током протеста који су потом услиједили.
Свештеници у полицијској станици у Никшићу -
Свештеници у полицијској станици у Никшићу

Они су напоменули да се 12. маја, на празник Светог Василија, окупило више хиљада вјерника на Тргу у Никшићу иако је тога дана и владика рекао да ове године не могу организовати празничну литију због мјера које ограничавају окупљање људи.

- Зар је требало презрети тај народ!? Будући да се у том спонтано формираном молитвеном сабору нису могле завести прописане мјере, свештенство је нашло једино могуће пастирско рјешење да се придружи вјерном народу у молитвеном ходу послије којег се народ у миру и задовољству разишао својим домовима - наводи се у саопштењу.

Даље се подсјећа да су услиједила хапшења владике и свештеника, а да је народ кроз протесте, који су услиједили послије хапшења, исказао неслагање и гнушање према томе чину власти, те тако потврдио и посвједочио љубав према Цркви, светињи, односно својим коријенима и освештаној народној традицији.

- Немамо ријечи да заблагодаримо нашем вјерном народу за такву љубав и жртву – нека га Бог награди сваким изаобиљем из ризнице својих добара - истиче се у саопштењу.

Из Епархије су напоменули да власт није тако мислила већ је свој народ "наградила" сузавцем и пребијањем бројне омладине и малољетника и то не само у Никшићу него и у појединим другим градовима Црне Горе.

- Најоштрије осуђујемо такво насилничко дјеловање полиције и упозоравамо да није добро дизати руку на своју будућност. Дјеца се васпитавају, прије свега, пажњом и љубављу а не пребијањем и агресијом - додаје се у саопштењу.

Поручено је да се никада не могу сложити са тим да било ко врши насиље над органима реда јер се досљедно залажу за мир, братску слогу и правни поредак у држави.

- Позивамо све, па и нашу власт да се сви саберемо око светиње живота да се са љубављу и поштовањем односимо према свим људима, да се ослободимо мржње и агресије, да видамо ране на бићу народном а не да их повређујемо и продубљујемо - напомињу из Епархије будимљанско-никшићке.