latinica  ћирилица
18/05/2020 |  08:36 ⇒ 09:45 | Аутор: РТРС

Владика Иринеј писао потпредсједнику САД: Зауставите прогон СПЦ у Црној Гори

Одмах по притварању Владике Јоаникија на празник Светог Василија, Епископ источноамерички Иринеј упутио је, у име епископа Српске Православне Цркве у САД, хитну молбу потпредсједнику Сједињених Америчких Држава, Мајку Пенсу, да се заузме код власти Црне Горе за његово хитно ослобађање.
Владика Иринеј писао потпредседнику САД (фото:sabornik.net) -
Владика Иринеј писао потпредседнику САД (фото:sabornik.net)

Са великим одушевљењем јавност је пропратила јучерашње ослобађање Владике Јоаникија. Нажалост, радост је кратко трајала с обзиром да је Основно државно тужилаштво у Никшићу обновило поступак против страдалног Владике, те му опет пријети притвор који би могао бити изречен током наредне седмице.

- Његово преосвештенство Епископ источноамерички Иринеј, поново је послао молбу у канцеларију Потпредсједника Пенса, с обзиром да су вјерске слободе у свијету један од приоритета америчке владе, да учини све што је у његовој моћи да престане прогон на вјерској и политичкој основи у Црној Гори над епископима, свештенством и народом Српске Православне Цркве - саопштено је из канцеларије Епископа источноамеричког.

- Владика Иринеј наставља са напорима да у дипломатским и круговима власти у Америци скрене пажњу на страдање и прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори, а посебно Епископа Јоаникија и седморице ухапшених свештеника - наводи се у њиховом саопштењу.

Извор: sabornik.net