latinica  ћирилица
18/05/2020 |  09:15 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

У Српској 12 нових случајева, укупно 1.278; Опорављене 643 особе (ФОТО)

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 417 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 12 особа у Српској.

Ријеч је о два мушкарца и десет жена. Два мушкарца су средње животне доби, пет жена је средње животне доби, а пет жена је старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта пет особа је из Бањалуке, три из Приједора, и по једна особа је из Брода, Челинца, Котор Вароша и Прњавора.

Једна особа је хоспитализована, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је и још 13 здравствених радника из Бањалуке, Лакташа, Добоја, Челинца и Источног Сарајева и сви тестови су негативни.  Такође, тестиранo je и 20 васпитача из дјечијих вртића из Бањалуке, Брода и Теслића и ови налази су негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.278 случајева вируса корона, а укупно су преминуле 92 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

У Српској су се од вируса корона опоравиле укупно 643 особe.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 21.700 особа.

У УКЦ Српске укупно се лијечe 93 особе са потврђеним присуством или сумњом на вирус корона. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 42 пацијента теже клиничке слике, док је у изолацији пет пацијената.

Код три пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три пацијента имају подршку кисеоничке маске. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је десет пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 30 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринута су 54 пацијента са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 14 пацијената, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору 14 пацијената и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента, и у Болници у Градишци је шест пацијената.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 149 особа, 17 особа је у Студентском дому у Требињу, двије особе су у Дому ученика у Бијељини и 28 особа је у Дому ученика у Добоју. У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 4.588 особa, а надзор је завршен код 27.967 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења вируса корона.