latinica  ћирилица
18/05/2020 |  11:08 | Аутор: СРНА

Заштитити пшеницу од фузариозе

Ратари би требало да обаве третмане заштите пшенице од фузариозе јер, уколико се на овој пољопривредној култури на вријеме не обави заштита биљке, фузаријум се веома брзо шири и може направити штету класју, зрну и приносима пшенице, који могу бити умањени и до 70 одсто, рекао је Срни Ђорђе Глишић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.
Пшеница (Фото: Sputnik/Igor Zarembo) -
Пшеница (Фото: Sputnik/Igor Zarembo)

- Пшеница је у садашњој фази раста и цвјетања на већини њива, а на произвођачима је сада један од значајнијих третмана у овој култури, односно треба да заштите пшеницу од фузаријума - указао је Глишић.

Глишић је напоменуо да се већина усјева пшенице, у зависности од рока сјетве, налази у завршним фазама класања до фенофазе цвјетања и управо у тим фазама развоја произвођачи треба да обрате пажњу на присуство опаке болести фузариозе класа пшенице.

- То је економски најзначајнија болест пшенице, која у повољним условима развоја може да доведе до драстичних смањења приноса, али осим тога утиче и на смањење рода - рекао је Глишић.

Он је појаснио да су гљиве из рода фузарије карактеристичне по томе што производе микотоксине и погоршавају квалитет пшенице.

- Таква пшеница неће бити безбједна ни за људску нити за сточну употребу, исхрану - указао је Глишић.

Глишић је нагласио да су управо садашњи влажни услови у периоду цвјетања и наливања зрна погодни за развој болести.

- У периоду цвјетања пало је око пет до шест литара кише што је сасвим довољно да се болест развије и да продре у цвијет пшенице, проузрокује инфекцију која ће касније много утицати на смањење приноса - рекао је Глишић.