latinica  ћирилица
18/05/2020 |  12:32 | Аутор: СРНА

Избори неће бити најважнији ако буде великих проблема са вирусом

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да избори заказани за 21. јун неће бити најважнија ствар на свијету ако буде дошло до великих проблема са вирусом корона, али да сумња да ће доћи до таквог развоја ситуације.
Александар Вучић (фото:buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић (фото:buducnostsrbijeav)

- Одгађања неће бити ако ствари будемо контролисали, али ако буде проблема са растом заражених, за нас је здравље важније и нема сумње да ћемо донијети другачију одлуку. Не мислим да ће то да се деси. Али, уколико би се, не дај Боже, тако нешто десило, држава би реаговала - рекао је Вучић новинарима у Клиничком центру Србије.

Одговарајући на питање да ли би пораст броја обољелих могао да утиче на одгађање избора, имајући у виду јучерашњи пораст од 114 новозаражених и нова жаришта у Врању и Лесковцу, Вучић је оцијенио да су се они који су "лупали шерпама" и тврдили да љекари говоре неистине о опасности вируса, сада ухватили за овај пораст обољелих као за сламску спаса - рачунајући да би вирус могао да одгоди изборе за јесен.

Вучић је рекао да је данас ситуација у овим жариштима нешто боља него јуче, али и даље није добра и у току је утврђивање ко је био у контакту са зараженима, ради правовременог лијечења.

Он је навео да би, да се није десило жариште у Врању, проценат заражених био значајно испод два одсто.

Упитан за проблем радника из централне Србије којима Приштина не дозвољава да пређу административну линију са личном картом, Вучић је рекао да су разлог томе унутрашњи сукоби Албанаца и доказивања како је друга страна "слуга Србије, а они правоверни", те да Београд покушава о томе да говори и у Европи у свијету.

Упитан о мигрантима, Вучић је подсјетио на то да Србија има веома фер и можда најблажи и најбољи однос према избјеглицама било одакле да долазе - због искуства властитог народа.

- Разумијемо њихове муке и проблеме. Увијек смо показивали солидарност и убудуће ћемо. У овој земљи људе дочекујемо хљебом и сољу, али желимо и да очувамо сигурност грађана Србије и спријечимо међумигрантске сукобе, чиме њима спасавамо животе. Јавни ред и мир мора да се поштује - поручио је Вучић.