latinica  ћирилица
18/05/2020 |  15:02 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Бијељина: Удружење "Отахарин" обезбиједило таблет рачунаре и интернет ђацима

Удружење "Отахарин" из Бијељине уз помоћ донатора обезбиједило је таблет рачунаре и интернет за 59 ромских породица са 103 дјетета која су ученици основних и средњих школа у граду.
Бијељина - "Отахарин" - Фото: СРНА
Бијељина - "Отахарин"Фото: СРНА

Из "Отахарина" наводе да су таблети обезбијеђени захваљујући донацији Фондације "Хумус" из Њемачке, а картице за мобилни интернет уз помоћ дугогодишњег партнера у хуманитарном раду, организације "Спасимо дјецу" /Саве тхе Цхилдрен ин Нортх Wест Балканс/ с циљем подршке ученицима у праћењу наставе на даљину током епидемије вируса корона.

Од почетка епидемије, "Отахарин" пружа подршку за ромску заједницу у Бијељини, у насељима Томбак, Чопор, Рупаче, Салаш, Махала, Хидановићи и Дивљи запад, коју је појава вируса додатно ослабила.

- Сезонски послови су стали, сиромаштво улази у све поре ових заједница и захвални су када их путем телефона питамо како су, а још захвалнији када у њихове домове испоручимо помоћ како би се наредни дани лакше преживјели - истичу из удружења "Отахарин".

Они су од средине марта информисали ромску популацију израдом промотивног материјала, дијелили су заштитне маске и рукавице и иницирали дезинфекцију насеља, а редовно присуствују и састанцима градског Штаба за ванредне ситуације и одржавају рад Дневног центра за дјецу која живе или раде на улици и која су у ризику, гдје се корисницима пружа психо-социјална помоћ и подршка.

Из "Отахарина" истичу да су партнерски и истрајно у борби за обезбјеђивање основних потреба за 209 ромских породица у Бијељини у априлу подијелили пакете хране и хигијенских производа за 40 породица који су донација Градске управе Бијељина, те хуманитарну помоћ за 63 породице у којима има више од 220 дјеце, које је обезбиједила организација "Спасимо дјецу".

Посредством ове организације у току је подјела хуманитарне помоћи за 180 ромских породица, као и 25 пакета за бебе.