latinica  ћирилица
18/05/2020 |  16:46 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Видовић: ФБиХ треба да исплати Српској 22,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Министака финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је Срни да, након данашњег поравнања расподјеле прихода од индиректних пореза за период од 2012. до краја 2019. године, Федерација БиХ мора исплатити Српској 22,5 милиона КМ.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Данас смо коначно успјели да направимо правнање за период од 2012. до краја 2019. године. Република Српска ће добити 22,5 милиона КМ које нам је ФБиХ дуговала јер је свих ових година наплатила више средстава него што јој је припадало - истакла је Видовићева.

Према њеним ријечима, предстоји разговор о модалитету и року исплате дуга.

- Договорићемо се да то уплате у неколико мјесечних рата јер би вјероватно и њима био проблем да цијели износ усмјере према нашем буџету у једном мјесецу - појаснила је Видовићева.

Она је подсјетила да Управни одбор Управе за индиректно опорезивање већ дуже времена покушавао да направи поравнање и амбијент да почне редовна примјена коефицијенте за расподјелу индиректних пореза.

- Добро је да је коначно урађено поравнање и да кренемо у нормалну сарадњу и усвајамо коефицијенте свака три мјесеца као што и УИО врши обрачун. Ако то будемо досљедно примјењивали неће бити разлика код прихода и потребе за новим поравнањима - нагласила је Видовићева.

Управни одбор УИО усвојио је данас и нове коефицијенте који ће бити примјењивани приликом расподјеле прихода за период од априла до јула 2020. године.

- Дефинитивно је стављена тачка на проблеме у претходним годинама и данас је било такво расположење на сједници Управног одбора да убудуће сваки пут гласамо за коефицијенте који буду израчунати и у том случају неће бити разлика и потребе за поравнањем. Управни одбор УИО сваке четири године може затражи ревизију за претходни период и уколико дође до евентуалне разлике онда се иде на коначно поравнање. До сада никада та ревизија није била ангажована, али ми сматрамо да то треба урадити и тражићемо да ревидира протекли период - истакла је Видовићева.

Она је подсјетила да постоји и пресуда у корист Српске за наплату дуга од ФБиХ на основу расподјеле индиректних пореза, али да о томе није расправљано на сједници Управног одбора јер је то питање које рјешава суд.