latinica  ћирилица
18/05/2020 |  17:20 | Аутор: СРНА

Словачка: Отварање тржних центара, позоришта и биоскопа од 20. маја

Тржни центри, позоришта и биоскопи у Словачкој биће поново отворени од сриједе, 20. маја, под строгим хигијенским условима, изјавио је словачки премијер Игор Матович.
Братислава (фото: aviontourism.com) -
Братислава (фото: aviontourism.com)

Он је рекао да ће Словачка, која је имала мање случајева заразе вирусом корона од већине чланица ЕУ, олакшаће и краткорочна путовања у осам других држава од четвртка, 21. маја, без захтијевања негативног теста за вирус корона или карантина од двије седмице након повратка у земљу.

Матович је истакао да ће услови бити ублажени за путнике из Чешке, Аустрије, Пољске, Мађарске, Хрватске, Њемачке, Швајцарске и Словеније.

Бројне европске земље почеле су са постепеним укидањем забране путовања, али је за многе мјере недостајала билатерална координација која је потребна за ефикасно укидање ограничења.

Према ријечима Матовича, у Словачкој ће се од 1. јуна поново отворити вртићи и наставити похађање наставе за ученике првих пет разреда основне школе, а учешће у настави биће добровољно.

Ношење заштитних маски напољу више неће бити обавезно, али ће остати обавеза њиховог ношења у затвореном простору, као што су радње или канцеларије.

У Словачкој је јуче забиљежен још један случај заражености вирусом корона, чиме је укупан број заражених у тој земљи достигао 1.495.

Број смртних случајева повезаних са вирусом корона у Словачкој је 28.