latinica  ћирилица
18/05/2020 |  17:25 | Аутор: СРНА

ДФ: Боље уништити Ђукановића, него Црну Гору

Из Демократског фронта /ДФ/ поручују да је вријеме да црногорски предсједник Мило Ђукановић оде са власти и да "за то не треба бирати начин јер га не бира ни он у свом злочиначком дјеловању".
Демократски фронт - ДФ - Фото: Facebook
Демократски фронт - ДФФото: Facebook

ДФ је, реагујући на изјаву Ђукановића да ће у Црној Гори створити цркву националних Црногораца, саопштио да и национални Срби и национални Црногорци православне вјероисповијести имају своју помјесну Српску православну цркву /СПЦ/.

- СПЦ није Црква само српског православног народа, већ и свих других који су у њој крштени. Као што ни у Црној Гори не живе само национални Црногорци, већ и други народи - додаје се у саопштењу.

Из ДФ-а наглашавају да ако је Црна Гора у међувремену постала национална држава новостворене црногорске нације која не прихвата православне и српске елементе свога бића, онда је ту ријеч о "мини Независној Држави Хрватској у 21. вијеку у Европи".

- То значи да би, када би имао дозволу, Ђукановић радо извршио етничко чишћење Црне Горе од Срба. У то више нема сумње - сматрају у ДФ-у.

ДФ је позвао грађане исламске и католичке вјероисповијести у Црној Гори да не учествују у Ђукановићевом злом науму и да они не буду ти који ће, "једној мањини међу православним живљем која је отпала од Цркве, бити помоћници у формирању неке параправославне цркве која не би имала вјерника".

- Јер Ђукановић за ово што хоће да ради нема подршку православног народа у Црној Гори и да би уопште покушао да оствари то што је рекао неопходно је да за то има помоћ муслимана и католика, за које би најбоље било да се у те његове радње не мијешају ни на један начин - истичу из ДФ-а.

Из овог опозиционог савеза поручују и да национални Црногорци православне вјероисповијести морају заједно са Србима у Црној Гори да помогну да ова земља опстане и да се СПЦ очува у њој.

- У супротном, Ђукановић ће ову земљу увести у сукобе, који само могу да је распарчају и униште. Боље је уништити Ђукановића, него Црну Гору - поручују из ДФ-а.

Црногорски предсједник Ђукановић данас је на Цетињу рекао да СПЦ жели да управља Црном Гором и да јој одређује правац развоја и додао да је могуће формирање православне цркве националних Црногораца.

Он је на конференцији за новинаре поводом двије године од ступања на дужност, рекао да је СПЦ понуђено да буде дио рјешења православног питања Црне Горе, али да за сада ту понуду СПЦ одбија.

- У том случају, преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори. Тада ћемо морати да створимо и цркву националних Црногораца - рекао је, између осталог, Ђукановић.