latinica  ћирилица
18/05/2020 |  18:19 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Тегелтија: До сада договорено више од 700 милиона евра помоћи

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је за Радио Републике Српске да је у борби против вируса корона до сада договорено 630 милиона евра кредитних средстава за помоћ ентитетима и 80 милиона евра грант средстава.
Гост Радија Републике Српске Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Гост Радија Републике Српске Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- Направили смо одличан посао. Ријеч је о 700 милиона евра која ће до краја јуна бити опертивна за ентитете и Брчко дистрикт - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да су разговори са Међународним монетарним фондом били добри зато што се ушло у причу о кредиту од 165 милиона евра, а завршена је са 330 милиона евра.

- Нажалост, упали смо у трагичну причу расподјеле новца међу ентитетима, а додала се и расподјела унутар Федерације БиХ, односно између Владе ФБиХ и кантона. Показали смо тако себичност, јер смо Брчко дистрикту преполовили средства са два на један одсто, Република Српска је са 49 одсто дошла на 38 одсто и сада је ситуација да имамо новац на рачуну Централне банке и теку камате. Неразјашњени односи хрватских и бошњачких министара су пресликавање односа из ФБиХ и жао ми је што смо блокирани - додао је Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да још не постоји спремност да средства буду расподијељена.

Додао је да не може да разумије да ли у Централној банци постоји страх или је у питању опструкција, али још не постоји спремност да средства буду расподијељена.

- Обавио сам много разговора и покушао да појасним ситуацију, али, нажалост, нема спремности да се ово уради. Забрињавајућа је чињеница да средства стоје на рачунима Централне банке БиХ. Не постоји ниједан разлог зашто се средства не дијеле - изјавио је Тегелтија.

Тегелтија је подсјетио на то да је прва ствар Савјета министара у овом времену била да обезбиједи довољно времена здравственом сектору. Нагласио је да је то урађено одлукама које су се односиле на кретање и обезбјеђивање одређене хуманитарне подршке.

- Други посао је било питање снабдијевања, јер су у једном тренутку границе биле затворене и зато је било неопходно успоставити слободан транспорт роба, поготово кључних. Треће питање је било обезбјеђивање финансијске подршке за ентитете и кантоне и ту је направљен одличан посао - нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да је криза таквог обима, да ће још да траје и да хуманитарна помоћ не може ријешити проблем у БиХ.

- Захвалан сам свима ко нам је помогао, али то је занемарљиво, осим средстава Европске комисије, међународних финансијских институција и онога што морамо сами урадити. Све до сада што смо добили дијељено је у скаду са процентом расподјеле, осим новца од ММФ-а - навео је Тегелтија.

Тегелтија је поручио да је потребно санкционисати све који су злоупотријебили процедуре приликом набавке роба у времену вируса корона.

Када је ријеч о раду Савјета министара у протеклих пет мјесеци, Тегелтија је навео да је задовољан радом за вријеме пандемије вируса корона, али и да су са мртве тачке помјерене европске интеграције.

- У овом периоду смо урадили све што је било у нашој надлежности и оно што су захтијевали ентитети, Брчко дистрикт и кантони. Завршили смо и посао који се односио на финансијски сектор. Успјели смо да се ништа не чека због Савјета министара - навео је Тегелтија.

Он је указао да је процес економског опоравка на почетку, да ће дио тога бити Савјет министара, а да је највећи терет на владама ентитета.