latinica  ћирилица
18/05/2020 |  19:39 ⇒ 19/05/2020 | 07:28 | Аутор: РТРС

Сљедеће седмице монтажа комплетне покретне болнице (ВИДЕО)

Покретна болница у Републици Српској ускоро би требало да буде опремљена.
Монтажа покретне болнице - Фото: РТРС
Монтажа покретне болницеФото: РТРС

Очекује се да буду достављени сертификати од произвођача, како би до краја седмице документација била достављена Агенцији за лијекове БиХ, која треба да да сагласност на медицинску опрему. Након тога слиједи царињење комплетне робе и монтирање.

Према процјенама већинског власника Ремонтног завода Братунац Славена Ристића, преко којег је ишла набавка покретне болнице, сљедеће седмице комплетна опрема требало би да буде монтирана.

Када од произвођача из Њемачке и Италије дође потребна документација биће прослијеђена Агенцији за лијекове БиХ. Агенција би требало до краја ове седмице да да сагласност на медицинску опрему, а потом слиједи царињење комплетне робе.

Након што буде прикупљена потребна документација покретна болница ће бити монтирана у најкраћем могућем року. Процедуре су трајале нешто дуже од уобичајених због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, кажу у Техничком ремонту Братунац.

- Све сертификате и документацију која је из Италије и Њемачке нисмо били у могућности да добијемо брзо јер тамо нису радили. Чим добијемо све документе нама су потребна три дана да све монтирамо - изјавио је Ристић.

Званичници Републике Српске кажу да је покретна болница врло практична. Имаћемо је као алтернативу, посебно у ванредним ситуацијама.

- Ви њу можете измјестити и на неку другу локацију - изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

 - Када ју је Влада набавила након само седам дана она је поскупила за два милиона марака јер је била толика потражња - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Влада Српске покретну болницу купила је за 3,6 милиона марака. Капацитет покретне болнице је 500 болничких кревета.