latinica  ћирилица
18/05/2020 |  19:43 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Стране судије остају у Уставном суду БиХ

Сутра у наставку сједнице Представничког дома ПС БиХ, прекинуте у петак, посланици ће се између осталог изјашњавати о Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

С обзиром на то да је законски приједлог раније добио негативно мишљење Уставно-правне комисије, извјесно је да не постоји већина која би подржала закон, што значи да стране судије до даљњег остају у Уставном суду, каже предсједавајући Представничког дома ПС БиХ /СНСД/ Небојша Радмановић.

Уставни суд БиХ једина је заједничка институција у којој сједе странци. Молдавац, Њемица и Македонка заједно са двоје бошњачких судија, некада перјаница СДА, неријетко пресуђују на штету Републике Српске.

"Кап" која је прелила чашу била је одлука да не дозволе Српској да укњижи пољопривредно земљиште.

Услиједио је одговор СНСД-а и партнера те ХДЗ-а с циљем да стране судије коначно оду из Уставног суда. Ипак њихов законски приједлог није добио позитивно мишљење Уставно-правне комисије Представничког дома.

Парламент расправља о том мишљењу Уставно-правне комисије које показује да не постоји већина за усвајање овог закона, што значи да стране судије остају до даљњег у Уставном суду БиХ.

Ако посланици сутра прихвате негативно мишљење Уставно-правне комисије, законски приједлог се повлачи из процедуре.

У случају да буде одбијено мишљење, закон се поново враћа у процедуру, што даје наду да се страним судијама "виде" леђа.

- Сазрело је вријеме да Уставни суд има састава од грађана БиХ, то нам Устав омогућава и то је Устав рекао. Подржали смо приједлог СНСД-а - изјавио је шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому ПС БиХ Никола Ловриновић.

Ако је разумљиво, а јесте, што траже Хрвате јер су стране судије удружене са бошњачким пресуђивали и на њихову штету, тешко је објашњив негативан став СДС и ПДП према законском приједлогу.

Кажу да су против због преноса надлежности јер се тројица домаћих судија, од којих је један из Српске, бирају на приједлог Предсједништва а потврђују у Дому народа.

Притом заборављају да би се морао мијењати Устав БиХ да би и тог једног судију из Републике Српске бирала Народна скупштина као што већ бира двојицу у Уставном суду.

- Дакле, јесмо за одлазак страних судија, али ова манипулација СНСД-а и ова комбинација са ХДЗ-ом говори о нечем другом и то је за нас пренос надлежности - поручио је шеф Клуба СДС-ПДП-ау Представничком дому ПС БиХ Мирко Шаровић.

Што је за Шаровића манипулација, за СНСД је само добар маневар да се избјегне покушај промјене Устава, што је у тренутним политичким односима немогућа мисија.

Став СДА, која сматра да је замјена могућа само промјеном Устава, показује оправданост закона који предвиђа замјену страних са домаћим судијама.

- Та одредба се мора у Уставу промијенити да бисмо троје судија замијенили евентуално неким домаћим судијама. СДА је против тога да у садашњем тренутку стране судије оду из Уставног суда јер по нашем мишљењу то су судије врсни правници - рекла је посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ Алма Чоло.

Мандат страним судијама у Уставном суду Бих истекао је још прије 20 година, али све док БХ парламент не нађе домаће рјешење стране, судије ће постављати предсједник Европског суда за људска права у Стразбуру.

А док је странаца у Уставном суду и ОХР упитна је кандидатура БиХ као суверене земље за чланство у Европској унији.