latinica  ћирилица
18/05/2020 |  21:54 ⇒ 22:08 | Аутор: РТС

Кисић Тепавчевић: Србија иде ка постепеном гашењу епидемије

Замјеница директора Института "Батут" епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да је број обољелих у посљедња два дана повећан, али због ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од ширења у општој популацији.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

Код новооткривених случајева у Врању углавном се ради о асимптоматским облицима инфекције.

У посљедња 24 часа забиљежено је 89 случајева заразе вирусом корона, од којих је 30 у Врању. Борбу са ковидом 19 изгубио је један пацијент.

Премијерка Србије Ана Брнабић је за сутра заказала састанак Кризног штаба.

Јуче је у Србији било 114 обољелих и двоје преминулих. Проценат позитивности је 1,75 и он је био већи него претходних дана.

Кисић Тепавчевићева је за РТС истакла да, када посматрамо све показатеље који су највалиднији епидемиолошки показатељи када је у питању оптерећење оболијевањем од ове болести, битно је навести неколико чињеница.

- Када говоримо о апсолутним бројевима, дошло је до одређеног скока обољелих у посљедња два дана, али је скок на рачун ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од епидемиолошке ситуације са ширењем у општој популацији - рекла је она.

Кисић Тепавчевићева је рекла да до овога није требало да дође и додала је да се то могло спријечити, али је боље и то него да је таква ситуација у читавој земљи.

Она је истакла да се на вријеме реаговало и додала да је битно нагласити да су новооткривени случајеви у Врању углавном асимптоматски облици инфекције: да се не спроводи активан надзор над овим обољењем, ови случајеви инфекције се не би ни открили.

Према њеним ријечима, овај скок је због откривања лабораторијсих случајева који имају асимптоматску инфекцију.

Све мање особа имају генерално индикацију за тестирање

Према њеним ријечима, све мање особа има генерално индикацију за тестирање.

- Колико год се трудили, колико год трагали за сваком појединачном особом која може да буде носилац инфекције један од бољих индикатора је да има све мање особа који задовољавају дефиницију случаја за тестирање - истакла је она.

Имајући у виду ток епидемије на нивоу читаве земље, то иде жељеним током ка постепеном гашењу епидемије, каже Кисић Тепавчевићева.

- Имали смо ширење у одређеним колективима, спријечило се даље ширење, али је утицало на скок бројева када је у питању сагледавање цјелокупне епидемиолошке ситуације - рекла је Кисић Тепавчевићева.

У Врању су потврђена још 33 случаја, што укупно износи 85 обољелих – углавном су то радници намјештаја приватног предузећа које је затворено прије неколико дана. Затворен је и "Геокс" гдје су потврђени први случајеви инфекције.

У ковид болницама у Врању су 93 обољела и са данашњим бројевима ће бити попуњени капацитети, а поједине службе ће претварати у ковид болнице ако буде потребно.

Наредни кораци

Говорећи о Врању и Лесковцу, Кисић Тепавчевићева је рекла да нема нових жаришта.

- Овај вирус показује на овим примјерима како се једноставно шири уколико се дозволи да уђе у затворени колектив и како једноставно пронађе особу ако се не придржавамо мјера превенције. То је поготово фаворизовано у условима гдје се пуно радно вријеме борави у затвореном простору - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Говорећи о наредним корацима, она је рекла да се може разматрати да се препоручене мјере преведу у обавезне у затвореном простору.

Када је у питању заштита на радном мјесту, она није почела са ковидом, већ је специфична, указала је Кисић Тепавчевићева.

- На радном мјесту треба да буду најрестриктивније спровођени превентивни поступци - закључила је Кисић Тепавчевићева.