latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:52 | Аутор: СРНА

Разматрање допуне Закона о ПДВ-у по хитној процедури

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је хитну процедуру за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о ПДВ-а, чији је циљ помоћ привредним субјектима у вријеме епидемије вируса корона.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић рекао је да би се усвајањем овог закона омогућило Савјету министара да у случају пандемије, природне несреће или било којих поремећаја може дјеловати доношењем привремене одлуке о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а и пореза до шест мјесеци.

- Шест мјесеци је довољно да се сагледају економске посљедице, успоставе привредни токови и помогну предузећа -истакао је Звиздић.

Посланик СНСД-а Сања Вулић успротивила се хитном поступку за разматрање овог закона, оцјењујући да је ријеч о омаловажавању Савјета министара и Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, који је надлежан за систем индиректног опорезивања.

- Лицемјерно је говорити о помоћи привреди и грађанима, а држати заробљено 330 милиона евра ММФ-а - рекла је Вулићева током расправе.

Она сматра да се предложеним законом жели привући медијска и политичка пажња.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да се без адекватне анализе не може разматрати овако важно питање и да га због тога не треба разматрати по хитном поступку.

Мира Пекић из ПДП-а истакла је да институције треба да помогну реалном сектору да преброди кризу изазвану епидемијом вируса корона јер без реалног сектора нема прихода у буџету.

Пекићева је навела да је о овом законском приједлогу требало расправљати крајем марта када је упућен у процедуру, а не сада када је привреда већ претрпјела значајну штету.

Она је додала да реални сектор не може поднијети сав терет кризе и да га треба довести у исту раван са јавним сектором.

Пекићева је оцијенила да би бољи ефекти били када би привреда била ослобођена плаћања ПДВ-а, него пролонгирањем рока за његово плаћање или кад реализују наплату.

Саша Магазиновић из СДП-а подржао је и приједлог закона и хитност његовог разматрања, подсјећајући да је слично рјешење предлагао 2017. године, али да је Савјет министара тада, када је на његовом челу био Звиздић, дао негативно мишљење на тав приједлог.

- Треба држати буџет стабилним, али помоћи и привредницима - истакао је Магазиновић, који је најавио да ће подржати сваки захтјев за помоћ привреди и привредницима.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић рекао је да неће подржати хитни поступак, наводећи да је ово битан закон.

- Можда може да буде добар материјал за расправу у редовном поступку - рекао је Ловриновић и затражио да се о овоме изјасне Фискални савјет и Министарство финансија у Савјету министара.

Захтјеву да се закон разматра по хитном поступку успротивио се и Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ, оцјењујући да се предложеним рјешењем надлежност парламента за додошење законских мјера препушта Савјету министара.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто истакла је да посланици ХДЗ-а БиХ имају право да дају свој став о свему о чему се расправља и додала да не постоји ниједан разлог да се овај закон разматра по хитном поступку.

- Они који немају промет, не плаћају ПДВ - рекла је Кришто и оцијенила да би сврсисходније било да се промијени законска одредба о неподношењу кривичне пријаве за неподношење пријаве за ПДВ у предвиђеном року.

Она је упозорила да би помјерање рока довело до пада прихода и дебаланса у буџету.

Приједлогом закона о допуни Закона о ПДВ-у предвиђа се да с циљем ублажавања ефеката економске кризе и других поремећаја у економији БиХ изазваних вирусом корона Савјет министара може донијети привремену одлуку о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а до посљедњег радног дана у мјесецу, на период који не може бити дужи од 90 дана.

У случају потребе, предвиђено је предложеним законом, Савјет министара може продужити рок за додатних 90 дана.