latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:37 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Новац грађана сигуран, биће понуђена замјенска путовања (ФОТО)

Велибор Бабић из Асоцијације туристичких агенција Републике Српске поручио је данас у Бањалуци да је новац грађана Српске, који су раније по основу аванса и слично уплатили овдашњим агенцијама за туристичка путовања и одморе, сигуран и да ће им бити понуђена замјенска путовања чим за то буду стечени услови.
Састанак представника туристичких агенција - Фото: СРНА
Састанак представника туристичких агенцијаФото: СРНА

Бабић је рекао да постоји и могућност замјене дестинације, те да ће грађани добити вриједносни ваучер у вриједности коју су уплатили.

Он је поручио грађанима да се не брину и да ће искористити своја путовања јер постоје одговарајуће законске уредбе да им се, уколико се путовање не искористи до 2021. године, врати новац.

- Такође, нама као агенцијама биће достављени замјенски ваучери из околних земаља, да грађани не иду у те земље и да се не излажу додатним трошковима - рекао је Бабић новинарима уочи састанка представника туристичких агенција у вези са примјеном закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о понуди замјенског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано усљед пандемије изазване вирусом корона.

Бабић је рекао да је укупна вриједност уплаћених путовања на тржишту Српске и Србије, с чијим агенцијама сарађују овдашње туристичке агенције, око 180 милиона евра.

Зоран Прерадовић из Агенције "Унис турс" рекао је да важна помоћ Владе Републике Српске и Привредне коморе Српске да туристичке агенције не банкротирају, а да грађани добију могућност замјене путовања или да им новац буде враћен.

- Ако је неко, на примјер, уплатио 30 одсто новца за неко путовање, а ми уплатили неком хотелу 100 одсто, поменути новац грађанина биће загарантован у уговору са нашом агенцијом и они ће добити могућност да тај ваучер искористе за неко друго путовање. Ако то неће, добиће новац натраг почетком 2022. године - појаснио је Прерадовић.

Прерадовић је истакао да се смањује број грађана који су првобитно хтјели да одустану од путовања.

- Имам информације да ће грађани, ако имају наш ваучер за неки смјештај у Хрватској, моћи да уђу у ту земљу, а да немају никакве доказе да нису болесни од вируса. Вјероватно ће тако бити у Грчкој и Црној Гори - открио је Прерадовић.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је важно сачувати пословање туристичких агенција, али и да грађани не дођу у ситуацију да им пропадне новац који су уплатили.

Горан Рачић

Он је прецизирао да су на том плану Влади Српске предложили европску праксу да се грађанима издају одређени компензациони ваучери гдје би се туристичке агенције обавезале да ће свим грађанима понудити замјенска путовања која ће се реализовати током ове године, када се створе услови, или током наредне.

- Ако се замјенска путовања не реализују до краја наредне године туристичке агенције би биле спремне да свим корисницима и грађанима врате средства - рекао је Рачић.

Рачић је нагласио да би превише захтјева грађана да им туристичке агенције у овом периоду врате новац био велики удар на те привредне субјекте јер они не могу обезбиједити та средства која су већ прослијеђена у иностранство, партнерским агенцијама из окружења или различитим туристичким капацитетима и хотелима.

- Већина би у том случају морала да покрене стечај што није добро за туристичке агенције али ни грађане који би остали без средстава. Дакле, ово је добитна комбинација за све, а наше анкете говоре да су грађани презадовољни закључком Владе. Наиме, грађанима ће агенције понудити анекс уговора кроз који ће они дефинисати своја права као грађани, а агенције ће бити обавезне да им омогуће друго замјенско путовање на исту или сличну дестинацију. Добро је што је Влада Српске препознала овај проблем у смислу његовог рјешавања - рекао је Рачић.

У вези са појавом пандемије изазване вирусом корона која је проузроковала отказивање и немогућност реализације уговорених путовања у периоду ванредног стања, али и након укидања истог, туристичке агенције из Републике Српске требало би данас да потпишу и протокол о сарадњи на спровођењу закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о понуди замјенског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано усљед пандемије изазване вирусом корона.

Закључком је препоручено да туристичке агенције понуде потрошачу замјенско путовање за нереализовано туристичко путовање које је у цијелости или дјелимично уплаћено закључно са 15. мартом, без обзира на период реализације у текућој години.