latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:14 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Општина Шамац донијела сет мјера за помоћ привредницима

Општина Шамац ће са 60.000 КМ помоћи предузетницима који нису обављали регистровану дјелатност и нису отпуштали раднике од 16. марта до 30. априла у вријеме епидемије вируса корона, а рок за подношење захтјева је 30. јуни, изјавио је начелник општинског Одјељења за привреду и инспекцијске послове Предраг Недић.
Предраг Недић - Фото: СРНА
Предраг НедићФото: СРНА

Недић каже да се процјењује да привредних субјеката који нису радили због епидемије на подручју општине има више од 150, те да је око 300 радника директно погођено овом кризом.

Он је рекао новинарима да је донесена одлука о ослобађању плаћања закупа за два мјесеца привредних субјеката који су у општинским пословним просторима, као и одлука о ослобађању плаћања комуналне таксе за заузимање јавне површине у трајању од три мјесеца.

Недић је додао да је донесен посебан закључак према коме се, прерасподјелом средстава, формира посебна буџетска позиција за субвенције за одржавање постојећег броја запослених.

Он је рекао да ће средства за ову врсту субвенција бити исплаћивана на основу Правилника који је објављен у "Службеном гласнику" општине Шамац и на интернет страници, а у којем су дефинисани услови и начин остваривања права на ову субвенцију.

Недић је напоменуо да правна лица и предузетници треба да се пријаве са захтјевом који је саставни дио Правилника и уз захтјев приложе доказе о регистрованој дјелатности, о броју пријављених радника за март и април и жиро рачун на који би се вршила исплата.

- Максималан износ субвенције је 200 КМ по запосленом раднику на пуно радно вријеме и 100 КМ по раднику пријављеном на пола радног времена - појаснио је Недић.

Он је додао да ће Одјељење за привреду и инспекцијске послове примљене захтјеве одмах обрађивати и издавати рјешења.