latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:18 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Отворена новоопремљена лабораторија за вирусологију у Бијељини (ФОТО/ВИДЕО)

У Болници "Свети врачеви" у Бијељини данас је озваничен почетак рада нове "ПЦР" лабораторије.
Шеранић у Бијељини - Фото: РТРС
Шеранић у БијељиниФото: РТРС

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је ова инвестиција са више од 100.000 КМ улагање за будућност.

- Ово је дугорочна прича за развој вирусологије у Реублици Српској и бијељинска болница, након тога и болнице у Фочи и Добоју, биће дио мреже вирусолошког надзора који ће у свијету бити врло важан са аспекта здравствене безбједности и здравља грађана - рекао је Шеранић и додао да је то и припрема за октобар и сезону грипа и короне која ће се моћи десити у том периоду.

Он је истакао да отварање лабораторије у Бијељини, у којој ће се за почетак дневно моћи радити 30 до 50 тестова на вирус корона, касније и до 200, показује како републичке институције, у сарадњи са локалним заједницама и здравственим установама, могу да направе значајне искораке.

Шеранић је навео да су болнице у Републици Српској, осим УКЦ у Бањалуци, до сада више развијале бактериолошку дијагностику, те навео да је вирусолошка дијагностика много скупља и тражи различите врсте стручности и капацитета, посебно са аспекта заштите здравствених радника.

Шеранић у Бијељини (Фото: РТРС)

Најавио је да ће у бијељинској лабораторији радити два искусна микробиолога, а у почетку ће им Институт за јавно здравство пружати стручни надзор и верификацију разултата, те изразио наду да ће врло брзо кренути са радом у пуном капацитету.

Шеранић је честитао руководству бијељинске болнице, здравственим радницима и свим запосленим у здравству, на великом успјеху у протекла два мјесеца у дијагностици и лијечењу у ванредној ситуацији због епидемије вируса корона.

Министар је похвалио и бијељински Штаб за ванредне ситуације, наводећи да су добро радили и да је епидемиолошка ситуација у граду стабилна.

Мићић и Шеранић (Фото: РТРС)

Вршилац дужности директора Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Милица Ловрић истакла је да је успјех резулатат тимског рада и подршке коју је ова здравствена установа имала од грађана, републичких и локалних институција, наводећи да о томе свједочи отварање "ПЦР" лабораторије, што је крајем марта најавио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Ловрићева је захвалила суграђанима на личној одговорности и медијима који су благовремено давали информације и допринијели очувању стабилне епидемиолошке ситуације у Бијељини, те свима који су подржали болницу моралнно и финансијски.

- Тежак период је иза нас, али вирус корона је још присутан међу нама и морамо јачати личну одговорност и дијагностичке капацитете да се супротставимо невидљивом непријатељу и то можемо само тимски - поручила је Ловрићева.

Новоопремљена лабораторија за вирусологију (Фото: РТРС)

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да приоритет у овом тренутку треба дати тестирању студената на вирус корона, што је услов за њихово враћање на школовање у Србију.

Мићић је оцијенио да ова лабораторија јача статус Бијељине као регионалног центра и другог по снази града у Републици Српској, те додао да се у протекла два мјесеца ванредног стања овај град успјешно изборио са смртоносним вирусом, захваљујући одговорним грађанима који су вјеровали и поштовали струку.

Он је захвалио и привредницима регије који су у овом периоду донирали више од два милиона марака за набавку респиратора и помоћ у борби против вируса корона.

Лабораторија за вирусологију налази се у објекту старог интерног одјељења бијељинске болнице.