latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:06 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Отварају се административни прелази према Косову и Метохији

Кризни штаб за борбу против вируса корона донио је одлуку о отварању административних прелаза централне Србије према Косову и Метохији, рекао је члан овог штаба епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

- То је врло битно за наше становништво Косова и Метохије, и за Србе и за Албанце. Важно је да постоји та одлука. Желимо да се наша јужна покрајина и даље осјећа као саставни дио Србије - рекао је Тиодоровић за РТС послије сједнице Кризног штаба.

Он је нагласио да је важно и да привредни живот тече, а политика нека рјешава питања која су на том путу и то ће чинити, али је важно да функционише промет робе и људи.

Тиодоровић је потврдио да ће од петка, 22. маја, у Србију моћи да уђу и држављани Србије и странци без негативног теста на вирус корона.

- И у региону и Европи и друге земље предузимају сличне мјере. То ће погодовати да привреда функционише, да проток робе и људи буде нормалан, да долазе инвеститори, да млади могу да путују - навео је Тиодоровић.

Он је додао да ће на свим границама Србије и аеродромима бити дијељено упутство на шта да се обрати пажња, коме се јавити у случају температуре, те болова у мишићима и зглобовима.

Тиодоровић је изразио наду да ће у Србији до краја маја број новообољелих доћи до нуле.

- Према свим подацима, дошли смо до епидемиолошки повољније ситуације, која је потпуно под контролом. Стављена су под контролу жаришта и биће боље и у наредним данима - рекао је он.

Тиодоровић је додао да ће негативан ПЦР тест на корону бити и даље важан за оне који су обољели или њихове контакте, те да ће се надлежни лоцирати на контактима и радним организацијама да се поштују мјере.

- Остаје и даље мјера да се носе маске у затвореном простору, као и рукавице. Остају мјере контроле за домове за старе, болнице - рекао је он.

Он је додао да ће држављани Србије који буду хтјели у иностранство морати да плате 6.000 динара /50 евра/ за тестирање на корону.

- Пратићемо општу епидемиолошку ситуацију у региону и свијету, а грађани морају да се информишу ако путују у иностранство. Мислим да ће готово све европске земље од 1. јуна укинути ту обавезу тестирања - рекао је Тиодоровић.