latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:56 | Аутор: СРНА

Ајдиновић: Јаче контроле у угоститељским објектима и стоматолошким ординацијама

Федерална управа за инспекцијске послове је, у сарадњи са кантоналним инспекцијским органима, интензивирала и инспекцијске надзоре у привредним субјектима којима је новим наредбама Федералног штаба цивилне заштите омогућен рад, изјавио је директор Управе Анис Ајдиновић.

Федерални инспектори интензивно контролишу поштовање препорука Завода за јавно здравство Федерације БиХ /ФБиХ/ и федералног Министарства здравства, нарочито у угоститељским објектима и стоматолошким ординацијама, као и другим привредним субјектима са повећаним ризиком трансмисије вируса.

- Казне за непоштовање мјера су од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице, од 500 до 2.000 КМ за љекара и здравственог радника, те од 100 до 2.000 КМ за физичко лице - рекао је Ајдиновић.

У саопштењу Федералне управе за инспекцијске послове наводи се да ће инспектори у почетној фази дјеловати превентивно и упућивати субјекте надзора на исправљање евентуалних неправилности у раду, али да је циљ ових инспекцијских надзора заштита здравља становништва и сузбијање вируса корона, те ће према привредним субјектима који не ускладе поступање са препорукама инспектора бити предузимане и друге законом прописане мјере.

Здравствени надзор путника на границама показао се као једна од најснажнијих противепидемијских мјера, која је веома допринијела спречавању ширења вируса корона у БиХ и ФБиХ.

Због тога ће, према најавама надлежних здравствених органа, мјера самоизолације за све који улазе у БиХ остати на снази док се не добије увјерење да је њено укидање епидемиолошки оправдано.

Закључно са 18. мајем, федерални санитарни инспектори на граничним прелазима издали су укупно 43.658 рјешења о стављању путника под здравствени надзор, односно ограниченом кретању, те изолацији од 14 дана.

За категорије лица из наредбе Федералног штаба цивилне заштите, која се примјењује од 24. априла, федерални санитарни инспектори су током јучерашњег дана на граничним прелазима издали укупно 948 рјешења о стављању под здравствени надзор, односно ограничењу кретања ван мјеста боравка, и то 494 рјешења о изолацији, те 155 рјешења за возаче, 80 за погранични промет и 219 за прекограничне раднике.

Надзорима и мјерама федералних инспектора је од почетка примјене обухваћено укупно 4.805 држављана БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза на подручју ФБиХ, те су спискови са именима, презименима и адресама лица благовремено достављени Инспекторату Српске на даље поступање и контролу спровођења мјера изолације или карантина.

Исто важи и за 481 држављанина БиХ са пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за којег су подаци достављени Инспекторату дистрикта, наведено је у саопштењу.

Данас истичу мјере из 850 рјешења о изолацији која су издали федерални санитарни инспектори, а до јуче је за укупно 36.733 лица истекао период обавезне изолације од 14 дана.

- Позивамо све субјекте којима је наредбама Федералног штаба цивилне заштите омогућен рад, као и све грађане БиХ, да се придржавају свих хигијенских и здравствених препорука федералног Министарства здравства и Завода за јавно здравство ФБиХ да би се утицало на сузбијање ширења вируса корона и заштитило здравље становништва БиХ - истакао је Ајдиновић.