latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:58 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Посланици по хитном поступку о акцизама и обавезним доприносима

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ расправљали су данас по хитном поступку о Приједлогу закона о допуни Закона о акцизама у БиХ и Приједлогу закона о обавезним доприносима званичника у институцијама БиХ у борби против вируса корона.
ПД ПС БиХ - Фото: РТРС
ПД ПС БиХФото: РТРС

Оба приједлога су у парламент упутили посланици Наше странке Предраг Којовић, Мирјана Маринковић Лепић, Аида Баручија и Дамир Арнаут.

Током расправе о Приједлогу закона о допуни Закона о акцизама у БиХ посланици су углавном тражили да то буду трајна рјешења, а не само у вријеме кризе.

Овај приједлог подразумијева да се акциза плаћа по литру апсолутног алкохола.

Као разлог за предложене допуне Закона наведена је криза изазвана пандемијом усљед чега је дошло до несташице дезинфекционих средстава.

У Приједлогу се наводи да је одређени број домаћих произвођача који производе та средства користио биоциде и друге сировине, па је ЕУ забранила продају таквих средстава, што је отежало пословање, а грађанима онемогућило куповину средстава.

Током расправе о Приједлогу закона о обавезним доприносима званичника у институцијама БиХ у борби против вируса корона могло се чути да приједлог нема уставно утемељење.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић је истакао да хитна процедура не мијења ништа јер, како је рекао, све да данас закон буде усвојен неће бити примијењен док Устав БиХ не буде измијењен.

Шеф Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да је овај приједлог примјер популистичког закона.

- Има уставног основа, али шансе да се спроведе нема - рекла је Бурсаћева.

Она је нагласила да подржава помоћ, али да треба појачати оне сегменте гдје се може реално помоћи, наводећи примјер Фонда солидарности у Републици Српској.

- За нас је неприхватљив овај приједлог да се на нивоу БиХ формира фонд јер је Република Српска већ одмакла далеко формирајући Фонд солидарности - каже Бурсаћева.

Приједлог посланика Наше странке подразумијева да се, до краја ове године, 20 одсто од остварене нето плате запослених у институцијама БиХ издваја у посебан фонд за борбу против пандемије вируса корона.

Приједлогом су обухваћени сви именовани званичници и савјетници у заједничким институцијама БиХ, те сва друга лица која именује Парламентарна скупштина БиХ, Предсједништво или Савјет министара, укључујући дипломатско-конзуларна представништва БиХ и институције које се финансирају из буџета институција БиХ.

Посланик Наше странке Дамир Арнаут, који је и један од предлагача, рекао је да је ово јединствена прилика да се измијени уставна одредба којом је прописано да се доприноси званичника у институцијама БиХ не могу смањивати док траје мандат.

Посланик Мирјана Маринковић Лепић је, образлажући захтјев, рекла да се већ касни са усвајањем мјера за превазилажење економских посљедица, те да је захтјев довољно јасан да се може усвојити по хитном поступку.

Посланик ХДЗ-а Никола Ловринвић рекао је да је немогуће доношење оваквих закона који немају уставно утемељење.