latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:58 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Препорука да посланици НСРС носе маске и држе физичку дистанцу

Институт за јавно здравство Републике Српске доставио је Народној скупштини основне препоруке које је неопходно испунити приликом сутрашње сједнице, међу којима је да посланици и запослени обавезно носе маску и да буду два метра физички удаљени за вријеме и у паузама сједнице.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Институт је препоручио да на улазу у зграду Владе, гдје ће бити одржана сједница парламента, буду обезбијеђени дозатори са средством за дезинфекцију на бази 70 одсто алкохола, као и да се мјери температура бесконтактним топломјером.

- Неопходно је обезбиједити довољне количине средстава за дезинфекцију руку и поставити их у салу - наводи се у препорукама Института.

Када је ријеч о систему вентилације, односно климатизације, став Института је да се, у периоду повећаног ризика за преношења ковида-19, не користи вјештачка вентилација централног типа, ни климатизација сплит система, то јесте система у којем ваздух циркулише унутар просторије пролазећи кроз унутрашњу јединицу клима уређаја без замјене са спољним свјежим ваздухом.

- Препорука је да се просторије провјетравају природно са освјежавањем простора спољашњим ваздухом колико год је то могуће - наглашавају из Института.

Када је ријеч о пречишћивачима ваздуха, из Института наводе да они имају ефекта уколико имају ХЕПА филтере.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана сутра у конференцијској сали Владе Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона.