latinica  ћирилица
19/05/2020 |  18:02 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Велики значај америчко-јадранске повеље за регион

Америчко-јадранска повеља је иницијатива која представља инструмент политичке, безбједносне, одбрамбене и војне сарадње, видљиве у немирним и изазовним временима, оцијенио је данас у Сарајеву замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић.
Јосип Бркић - Фото: СРНА
Јосип БркићФото: СРНА

- Европске и евроатлантске интеграције БиХ, заједно са добросусједским односима и регионалном сарадњом као циљевима спољне политике БиХ, изузетно су важни за њену будућност - рекао је Бркић, који је био учесник видео-конференције политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље.

Бркић је нагласио важност предсједавања БиХ овом регионалном иницијативом с обзиром на глобални изазов данашњице какав је пандемија вируса корона, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

- Сматрамо да је то предуслов дуготрајног мира, изградње институција, као и одрживог привредног и политичког развоја БиХ - нагласио је Бркић, који је и предсједавајући Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ.

Он је истакао да БиХ на путу европских и евроатлантских интеграција високо цијени подршку и сарадњу чланица Америчко-јадранске повеље.

Током видео-конференције размијењена су мишљења о регионалној сарадњи са посебним нагласком на пандемију вируса корона, те тренутним изазовима у региону и њиховом утицају на регионалну безбједност, стабилност и просперитет.

Састанком је предсједавао помоћник министра за мултилатералне односе Алмир Шаховић.

Америчко-јадранска повеља је регионална иницијатива коју су 2003. године формирали Албанија, Хрватска, Македонија и САД, а којој су накнадно приступиле БиХ и Црна Гора, Србија, Словенија и самопроглашено Косово.

Циљ иницијативе је пружање подршке евроатлантским процесима у југоисточној Европи.