latinica  ћирилица
19/05/2020 |  18:07 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Рад правосудних органа у доба пандемије скинут са дневног реда

Захтјев Савјета министара за разматрање Приједлога закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ по хитном поступку скинут је са дневног реда данашње сједнице Представничког дома парламента БиХ.
Сједница Представничког дома Парламента БиХ (фото: FENA) -
Сједница Представничког дома Парламента БиХ (фото: FENA)

Предсједавајући овог дома Небојша Радмановић скинуо је с дневног реда овај приједлог јер предлагач није образложио упућивање у парламентарну процедуру.

Посланици нису расправљали о Приједлогу амандмана два и три на Устав БиХ, чији је предлагач посланик Џенан Ђонлагић /ДФ/, јер није било расправе о мишљењу Уставноправне комисије које је негативно.

Посланици су расправљали о Приједлогу закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици СДП и СДА и А-СДА Саша Магазиновић, Јасмин Емрић и Шемсудин Мехмедовић у првом читању.

Један од предлагача Шемсудин Мехмедовић је, образлажући Приједлог закона, рекао да су ове измјене предложене због нових појавних облика терористичких пријетњи због злоупотреба информативних технологија, што омогућава радикализацију и подстицање на тероризам.

Он је додао да се овим дјелује превентивно, поготово у ситуацији када се БиХ суочава са изазовима које доноси мигрантска криза.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламнта БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ указала је на поједине чланове у Приједлогу, појаснивши да је, између осталог, у Кривичном закону Републике Српске тероризму посвећена цијела једна глава, те да нема потребе да се дуплира.

- Дужност нам је да законе системски дорађујемо, а не да правимо додатну конфузију. Не видим потребу да се ствари дуплирају и доноси закон на закон - рекла је Бурсаћева.

Она је рекла да Клуб СНСД-а неће подржати овај приједлог.

Посланик Саша Магазиновић /СДП/ је, одговарајући на приговоре зашто овај закон није усвојен када је био у процедури у прошлом сазиву, објаснио да се то није десило због престанка мандата претходног сазива парламента БиХ и да су га подржали и они који га данас оспоравају.

Бурсаћева је поновила да не треба дозволити да дође до дуплирања закона и забуне у спровођењу.

Она је подржала став СДС-овог посланика Драгана Мектића да се о овом приједлогу треба изјаснити Министарство правде у Савјету министара, као и ентитетска министарства правде.

Мектић је рекао да Кривични закон Републике Српске третира подручје Српске и предложио да се данашњи приједлог скине с дневног реда или, евентуално, пусти у друго читање, како би се разјасниле неусклађености.

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламенета БиХ Ненад Стевандић објаснио је да тероризам није нешто што се само веже за уставни поредак једне државе, него опасност за сваког појединца и породицу.

Он је истакао да овај законски приједлог има много рупа, те да овако озбиљне ствари треба да посложе Министарство правде у Савјету министара, ентитетска министарства правде како не би дошло до преклапања.

- Немојте да ово буде тренутни одраз политичке воље међу нама. Молим предлагаче да то узму у обзир, немојте да буде накарадно - поручио је Стевандић.

Јасмин Емрић /А-СДА/ затражио је да до другог читања Савјет министара достави своје мишљење о Приједлогу закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ.

Након овога предсједавајући представничког дома Небојша Радмановић прекинуо је сједницу и наставак заказао за сутра у 9.30 часова.