latinica  ћирилица
19/05/2020 |  18:34 ⇒ 20/05/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

НСРС о укидању ванредног стања; Пред посланицима и 19 уредби са законском снагом (ВИДЕО)

Народна скупштина сутра би требало да укине ванредно стање у Српској, а ускоро и полицијски час, рекла је предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић.
Народна скупштина Републике Српске (фото:ues.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (фото:ues.rs.ba)

Посебна 13. сједница биће одржана у конференцијској сали Владе Републике Српске, због немогућности да се у просторијама Народне скупштине испоштују све мјере прописане због вируса корона.

Укидање ванредног стања постепено је попуштање мјера донесених због вируса корона, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић, али то не значи да се аутоматски враћамо у стање прије пандемије. Полицијски час би, каже, требало да буде укинут ускоро након укидања ванредног стања.

- Стекли су се услови да се укине ванредно стање и неко вријеме ће се функционисати на нивоу ванредне ситуације. То ће опет значити да постоји неки другачији режим функционисања у односу на оно апсолутно нормално стање, али у сваком случају биће промјена у односу на сад - навела је Цвијановићева.

Ванредно стање омогућило је несметано функционисање система у Српској, прије свега његовог законодавног дијела, што показује и 19 донесених уредби, законских измјена и допуна које се односе на основно и средњошколско образовање, одржавање и завршетак наставе, одредбе везане за судски поступак, здравствено осигурање, социјалну заштиту, заштиту становништва од заразних болести, формирање фондова, али и одредбе које треба да помогну привреди угроженој вирусом корона.

- Закони из пореске сфере, одгоде плаћања, надокнађивање плата, њихових пореза и доприноса које треба да плате, Република Српска је једина у региону која ће за 90.000 запослених исплатити за март порезе и доприносе, а за април, порезе и доприносе и износ најниже плате - истакао је Срђан Мазалица, посланик СНСД у НСРС.

Због пандемије, Народна скупштина није могла да одржава сједнице, али су посланици могли да раде свој посао, каже потпредједник Скупштине, Милан Петковић. Влада је и током пандемије припремала нацрте и приједлоге закона, због чега ће Скупштина имати пуне руке посла.

- Сигурно ћемо ми у наредном периоду имати тај интензиван рад и донијети већи број закона који су пропуштени да се донесу у овом периоду. Међутим, и ако знамо да засједања буду једном – двапут мјесечно, можемо рећи да смо пропустили једну или двије сједнице - нагласио је Петковић.

Очекујем конструктивну расправу и да се без проблема укине ванредно стање, рекла је предсједница Српске. Оптужбе да је прекршен Устав и да је злоупотребила своју позицију негира, јер је, каже, за сваку одлуку консултовала велики број стручних људи од Владе до предсједника Народне скупштине.