latinica  ћирилица
19/05/2020 |  20:09 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Вархељи: Држава Црна Гора да поштује религијске слободе, а СПЦ правила изолације

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи позвао је државу Црну Гору да током кризе омогући религијске слободе, а Српску православну цркву у тој земљи да поштује правила изолације.

- Позивам обје стране, Цркву да прати и поштује правила изолације јер је то у сврху безбједности и на крају живота вјерника, али позивам и власти да омогуће чак и током ковид кризе слободу религије - рекао је Вархељи пред Одбором за спољне послове Европског парламента.

Он је нагласио да је свјестан недавне ситуације у Црној Гори, да Црква спроводи своје активности упркос мјерама изолације и да су санкције уведене против свештеника, преноси Телевизија Црне Горе.

Вархељи је рекао да се његова посјета Подгорици подударала са ескалацијом кризе у Црној Гори и да је покушао да ублажи проблем између државе и Цркве јер, како је навео, држава не може да функционише без правилног функционисања религијских слобода.

- И срео сам се Црквом, не само са представницима власти, јер сам покушао да дам тежину пријатељском рјешењу које је прихватљиво објема странама - нагласио је Вархељи одговарајући на питање посланика у Европском парламенту.

Вархељи је потврдио спремност да настави да се ангажује у проналажењу европског рјешења у спору између власти и СПЦ у Црној Гори.