latinica  ћирилица
19/05/2020 |  22:52 | Аутор: РТС

Куваља и Гајичић сачували наше највеће бициклистичке трке

Јубиларна 60. међународна бициклистичка Трка кроз Србију возиће се од 31. августа до 3. септембра, док ће се 14. међународна трка Београд - Бањалука возити од 4. до 7. септембра, објавила је Свјетска бициклистичка Федерација, а потврдио је директор обје међународне трке Владимир Куваља.
Куваља и Гајичић сачували наше највеће бициклистичке трке - Фото: РТС
Куваља и Гајичић сачували наше највеће бициклистичке тркеФото: РТС

Захваљујући преданом и одличном раду директора Владимира Куваље и спортског директора обје трке Саше Гајичића, најзначајније бициклистичке манифестације у овом дијелу Европе биће одржане и у овим тешким временима, након пандемије вируса корона.

Гајичић и Куваља показали су велику одлучност и упорност, константно су тражили рјешења и нису одустајали од организације најпрестижнијих трка у Србији, што су препознали и челници Свјетске бициклистичке федерације који су им одали признање и уврстили и Трку Кроз Србију и трку Београд - Бањалука у званични календар свјетских трка за 2020. годину.

- Прије свега бих желио да истакнем да нам је најважније здравље свих људи, наших такмичара и учесника, тако да се надам да ће пандемија што пре проћи и да ћемо на најбољи могући начин, као и у претходним годинама организовати обје трке. Трка Кроз Србију је велики бренд наше земље и једна од манифестација са најдужом традицијом на овим просторима. Ове године обиљежићемо велики јубилеј, организоваћемо 60. Трку Кроз Србију, а подсјетићу вас да је прва трка вожена далеке 1939. године. С тога сам веома срећан и задовољан што смо и поред врло тешке ситуације смогли снаге и истрајали у намјери да наставимо ту традицију дугу 81 годину. Здравље је приоритет свих нас у организацији и вјерујем да ће се ситуација са вирусом корона ускоро потпуно стабилизовати - рекао је Саша Гајичић, спортски директор Трке Кроз Србију и трке Београд - Бањалука.

Подсјећања ради, трка Београд - Бања Лука требало је да се вози у априлу, а Трка Кроз Србију у јуну, али су због поменуте ситуације са пандемијом обје трке одложене.

Владимир Куваља и Саша Гајичић су током пандемије вируса корона константно били у контакту са челницима градова који су били планирани за домаћинство етапа, и радили на проналажењу најбољих рјешења.

Занимљиво је да су сви представници градова препознали добар и квалитетан рад челника бициклизма, тако да су у овим тешким временима сви градови остали уз обје трке и подржали органозаторе.

- Планирано је да се јубиларна, 60. међународна Трка Кроз Србију вози из Источног Сарајева, преко Златибора, Мионице, Пожаревца, Београда, све до Новог Сада - истакао је Владимир Куваља и одаје велику захвалност свим градовима домаћинима етапа, на нашим највећим тркама.

- Што се тиче међународне трке Београд - Бањалука, она ће се возити из Београда, преко Шапца, а домаћини етапа ће бити и Бијељина, Власеница, Брчко, Теслић, Прњавор, Дервента, док ће циљ трациционално бити у центру престонице Републике Српске. Бањалука ће спектакуларним круговима у самом центру града, поново обиљежити бициклистичку сезону на овим просторима. Као што је рекао и спортски директор Саша Гајичић, приоритет нам је здравље свих људи, и надамо се да ће се ситуација око вируса корона стабилизовати и да ћемо бити у могућности да на најбољи могући начин, као и до сада, угостимо бициклисте из цијелог свијета - додао је Владимир Куваља.

Куваља и Гајичић никада нису одустајали од својих циљева и идеја, свим такмичарима из свјетског бициклизма и члановима тимова су пожељели много здравља, уз наду да ће и у овој, веома тешкој години за читаву планету, поново моћи да представе Србију и Републику Српску као изузетне домаћине најзначајнијих свјетских спортских догађаја.

Бициклистичка Трка Кроз Србију стављена је у званичан календар Свјетске бициклистичке Федерације од 31. августа до 3. септембра, док је трка Броград - Бањалука у УЦИ календару на програму од 4. до 7. септембра.