latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:46 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ: Посланици расправљали о укидању накнада и паушала

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас су расправљали о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у заједничким институцијама БиХ, који подразумијева укидање паушала и накнада посланицима.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Посланик Мирјана Маринковић Лепић из Наше странке, која је и један од предлагача, рекла је да је нејасно зашто се паушали добијају, оцјењујући да је износ паушала од 700 КМ мјесечно превисок.

- Уштеде које би се оствариле мјесечно износе 40.671 КМ, а за четири године то је око два милиона КМ - рекла је Лепићева.

Лепићева је објаснила да је БиХ, осим Словеније, земља са највишим паушалом, те да је ово начин да се покаже одговоран приступ према буџетским средствима и грађанима, посебно сада када се требају рјешавати проблеми са епидемијом вируса корона.

Посланик СНСД-а Сања Вулић рекла је да неће подржати приједлог јер га сматра неприхватљивим, те да ће тај новац употријебити у Републици Српској.

- Било која измјена може довести до злоупотреба и преусмјеравања новца, а ја ћу одредити гдје ћу га усмјерити - поручила је Вулићева.

Вулићева је предложила да буде донесен закон да су посланици дужни да се одрекну једне или двије плате, које ће уплатити фонду или организацији по свом избору.

- Новац који добијамо јесте висок, али ко се озбиљно посвети својој кампањи зна јако добро како и на који начин уложити новац. Ја свој новац желим да усмјерим тамо гдје ја сматрам да требам - рекла је Вулићева.

Посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић рекао је да подржава уштеде, али да сматра да Савјет министара треба да донесе свеобухватна рјешења.

- Заговорник сам тога да Савјет министара узме све материјале и у року, не дужем од 60 дана, донесе свеобухватне измјене и допуне Закона о платама и могућим рјешењима за уштеде - рекао је Ловриновић и додао да је овај законски приједлог противуставан.

Министар саобраћаја и комуникација у Савјету министара Војин Митровић тражио је да Приједлог закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, чији је предлагач Савјет министара, буде скинут са дневног реда јер су потребне додатне консултације и усаглашавање.

- Боље да се донесе закон који је свеобухватан и спроводив на цијелој територији БиХ - рекао је Митровић.

Предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Небојша Радмановић није скинуо Приједлог са дневног реда, јер је, како је објаснио, прошао сву потребну процедуру и дошао пред посланике у првом читању.

Нико од посланика није се пријавио за расправу о овом приједлогу.