latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:59 ⇒ 11:29 | Аутор: РТРС

Пољопривредна школа Бањалука - промоција занимања (ВИДЕО)

Упис у средње школе се ближи, а ученици који се још двоуме о избору будућег занимања могли би да размисле о Пољопривредној школи у Бањалуци.
Пољопривредна школа Бања Лука - Фото: РТРС
Пољопривредна школа Бања ЛукаФото: РТРС

Ипак, када говоримо о будућности пољопривреде у Републици Српској мислимо на нове генерације које ће своје образовање усмјерити у овом правцу.

У складу са потребама тржишта рада и у овој школи су настојали модернизовати одређена занимања, те на тај начин привући што више ученика.

- Увођење новог занимања – агротуристички техничар у наставни процес прати европске трендове у развоју агробизниса јер афирмише три значајне привредне гране; пољопривредну производњу, туризам и угоститељство. С тим да ово занимање обједињује пољопривреду, туризам и угоститељство, будућим ученицима се пружају велике могућности запошљавања - каже Бојан Бакал, директор Пољопривредне школе у Бањалуци.

Он је додао да Пољопривредна школа планира да упише девет одјељена, са занимањима ветеринарски техничар - два одјељења, прехрамбени техничар - два одјељења и аготехничар - два одјељења.

Како је Бакал истакао, када су у питању занати, ту уписују три занимања; пекар, месар и агротехничар.

- Програм агротехничара се остварује у новоопремљеним просторијама. Друго занимање везано за агропроизвођача, је занимање гдје су обједињена три занимања; цвјећар, вртлат и фармер - додала је Зорица Буковић, професорка Пољопривредне школе у Бањалуци.

Наставни процес у овој школи усмјерен је на теоријску и практичну наставу у неколико различитих смјерова.

Без обзира на то да ли је ријеч о пољопривредном, прехрамбеном, ветеринарском техничару или трогодишњем образовању за месара или пекара, велика пажња посвећује се практичној настави.

- Оно на шта ми дајемо акценат јесте практична настава. Ученик може да бира између практичне наставе у школи и ван школе. Уколико ученик изабере праксу у школим онда ће стећи основне вјештине производње пекарских производа - каже Немања Јелић, професор Пољопривредне школе у Бањалуци.

Бранислав Савановић, професор ове школе наводи да то значи да ученици стечено знање преносе у радионицу, гдје потпуно савладају технолошки процес, као што су нпр. технологија воћа и поврћа. Савановић истиче да се ученици оспособљавају за производњу разних врста сокова.

Дејан Вујинић, професор у Пољопривредној школи рекао је да ученици након завршене средње школе су оспособљени за рад у ветеринарским амбулантама, болницама и институцијама, а раде на пословима срењде сложености.

Како наводи, најчешће су то послови помагања ветеринарима приликом обављања свакодневних ветеринарских задатака.

Планирано је да ученици електронским путем конкуришу за изабрано занимање у средњим школама, а у зависности од епидемиолошке ситуације биће разматране и друге могућности.

Уписни рокови планирани су у другој половини јуна и првој половини јула.