latinica  ћирилица
20/05/2020 |  11:58 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Влада Српске сматра да су се стекле околности за укидање ванредног стања

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада Републике Српске упутила Народној скупштини приједлог за укидање ванредног стања у Републици Српској јер сматра да су престале околности због којих је оно проглашено.
Радован Вишковић (Фото: @Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Радован Вишковић (Фото: @Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Обраћајући се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске током скупштинске расправе о приједлогу одлуке за укидање ванредног стања у Републици Српској, Вишковић је навео да је овај приједлог упућен сходно дневном показатељу омјера броја тестираних и броја лица са позитивним резултатом тестирања који је стабилан, при чему није дошло до презасићења капацитета здравственог система у Српској.

- Како се биљежи линеаран раст броја заражених лица сматрамо оправданим увођење приступа који ће нас постепено враћати у нормалу - истакао је Вишковић.

Он је рекао да то подразумијева враћање ранијим активностима уз придржавање мјера физичке дистанце и интензивним спровођењем мјера респираторне хигијене и дезинфекције, те континуирано епидемиолошко праћење и надзор над спровођењем мјера, других закона и аката.

- Нажалост, ми се не враћамо у потпуно нормално стање након ванредног стања, већ ће на снази остати ванредна ситуација. Зато је потребно да грађани Српске и даље носе заштитне маске, те да се у континуитету и даље врши дезинфекција приликом уласка у објекте и на тај начин спријечићемо нежељено ширење заразе - појаснио је премијер Вишковић.

Повезане вијести:

Вишковић: Влада Српске прва у БиХ реаговала на појаву вируса корона